FBI baskını anayasa ihlali mi

Güncelleme Tarihi:

FBI baskını anayasa ihlali mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 10:18

ABD’de, FBI’ın "tarihte ilk kez" bir Kongre üyesinin resmi makamını basarak arama yapması, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’i birleştirdi.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert ile Azınlık Grubu Lideri Nancy Pelosi, Adalet Bakanlığı’ndan, William Jefferson’ın resmi makamından belgelerin alınmasının "anayasaya aykırı" olduğunu duyurdular. İki etkin siyasi lider, belgelerin derhal geri verilmesini talep ederek, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlal edildiğini öne sürdüler.

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi BaÅŸkanı James Sensenbrener, konuyla ilgili oturumların birincisini düzenledi. Sensenbrener, Adalet Bakanı Alberto Gonzales ve FBI BaÅŸkanı Robert Mueller’ı ifade vermeye çağıracağını söyledi ve "Bir Kongre üyesinin makamının aranmasına nasıl karar verdiler dinlemek istiyorum" dedi. BaÅŸkan Bush’un yakın müttefiki olmasına raÄŸmen Sensenbrener, "Çok rahatsız edici bir durum. Hata yaptılar" diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise, FBI’ın daha önce bir federal yargıcın ofisine girip arama yaptığını hatırlatarak, Kongre’nin buna o zaman tepki vermediğini vurguladılar.

’KENDİLERİNİ KORUYORLAR’

Adalet Bakanlığı, FBI’ın, soruşturma çerçevesinde ve William Jefferson’ın işbirliği göstermemesinden sonra ve mahkeme izniyle arama yapıldığını açıkladı ve yapılan aramanın "yasalara uygun" olduğunu savundu. Bazı Kongre üyeleri de FBI baskınının yasalara uygun olduğunu ifade ettiler. Senatör David Vitter, Kongre’nin "kendisini koruyor gibi görünmemesi gerektiğini" ifade etti ve soruşturmanın da yasalara uygun olduğunu söyledi.

Demokrat Partili William Jefferson’ın evinde, 90 bin dolar nakit para buzdolabındaki konserve kutularında bulunmuştu. Jefferson’ın, Amerikalı bazı işadamlarına Afrika’da ihale sözü vererek rüşvet aldığı belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!