Farkı Türk lobisi engelledi

Güncelleme Tarihi:

Farkı Türk lobisi engelledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2010 01:39

Çarşamba günü, öğlen saatleri... Temsilciler Meclisi’nin çalışma ofislerinden Rayburn’un altındaki restoran... Bir grup Türk, ellerinde listeler çalışıyorlar. Kimi New York’tan gelmiş, kimi New Jersey’den, kimi de Washingtonlu. Ertesi gün görüşülecek Ermeni Soykırımı tasarısına karşı hangisi, hangi milletvekiline gidecek bir plan yapıyorlar. Washington’ın meşhurlarını biliyorsunuz. Yahudi lobisi, Yunan lobisi, Ermeni lobisi...

İşte bu sahne de, şimdilerde kenttekilerin daha sık adını duymaya başladığı, mahallenin yeni çocuğunun verdiği bir partiydi. Türk lobisinin.

Diaspora güçlendi

Türkiye’den gelen milletvekili heyetleri ya da Kongre koridorlarında para karşılığı Türkiye’yi savunmaya çalışan lobi şirketleri bir yana, dünkü oylamada en büyük aktör Amerika’da yaşayan Türkler oldu. Oylamaya katılan milletvekillerine binlerce mektup yolladılar. Telefonlar ettiler. Kongre’ye kamp kurup ofislerine gittiler. Ve sonunda 3 yıl önce yaşadıkları hezimetten Ermeni lobisiyle baş başa bir mücadeleye ulaştılar.

Binlerce mektup

Türkler, bugün Amerika’da 100’e yakın dernekle temsil ediliyor. 500 dernekte örgütlü Ermenilerin yanında az. Nüfusları 450 bin civarı. 1.5 milyon Ermeni’nin üçte biri. İki çatı örgüt var, biri ATAA, diğeri TADF ve her ikisinin de yıllık bütçesi 500 bin dolar civarında. Ermenilerin çatı örgütlerinden sadece Ermeni Asamblesi’nin varlıkları tam 18 milyon dolar. Rakamlara bakınca, arada her açıdan büyük uçurum var. Ancak iş etkiye gelince, oylama sonuçları ortada. Hemen hemen aynı. TADF’nin taban hareketinden sorumlu başkan yardımcısı John Kaplan, “Biliyor musunuz” diyor, “Binlerce mektup yolladık kongre üyelerine”. Yaklaşık 4 bin diye, yanındaki Turkish Coalition of America yetkilisi Beril Ünver ekleme yapıyor. “Aynı şeyi NBC, Türkiye haritasını yanlış yayınladığında da yapmıştık. 10 bin mektup yazıp 35 NBC yöneticisine CD’ler yolladık.”
Zaman zaman içlerinde problemler yaşayan, ancak son dönem toparlanan Türk örgütleri, ortak çalışma üretmeye başladıklarından beri daha etkinler. NBC yanlış bir harita yayınladığında, ya da Ermeni soykırımı iddiaları Kongre gündemine geldiğinde hızla örgütlenip ortak tepki veriyorlar. Çalışmayı kim başlattıysa, onun arkasında birleşerek... Parasal kaynaklar, tabanı olanlarda kısıtlı. Ancak orada da devreye, büyük bağışçıları olan ve yılda 2.5 milyon dolarlık finansal bir güce sahip TCA giriyor. Ve tabanı olan iki dernekle, kaynağı güçlü kuruluş arasında üçlü bir ortaklık oluşuyor.

Kod adı: HAYSİYET

ATAA Başkanı Günay Övünç, bir haftadır Kongre’de kamp kurduklarını söyleyerek, kararsız milletvekillerini ya da tasarıya başta meyilli gözüken isimleri nasıl ikna ettiklerini anlattı. Çarşamba günü, kulislerde Türklerin, Bill Delahunt ve Keith Ellison’u bu şekilde hayır oyu vermeye ikna ettikleri konuşuluyordu. Bu arada Övünç, oylama öncesi Amerikan istihbarat çevreleriyle de bir araya gelip Türkiye’nin önemini konuştuklarını anlattı. O toplantılarda ise Övünç, “Bu tasarıların artık Türkiye’nin haysiyetine kast ettiğini söyledik ve birçok Amerikalının da sonundan bu gerekçeden etkilendiğini fark ettik” dedi.

Türk lobisinin künyesi

ATAA: Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi. 1980’de kuruldu. Washington merkezli. Kuzey Amerika genelinde 62 derneği çatısı altında buluşturuyor.
TADF: Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu. 1956’da kuruldu. New York merkezli. 40 derneği çatısı altında topluyor.
TCA: Turkish Coalition of America. 2007’de kuruldu. Tabanı yok. 2.2 milyon dolar yıllık bütçesi var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!