Ezidiler ABD’de Lafarge’ı dava etti

Güncelleme Tarihi:

Ezidiler ABD’de Lafarge’ı dava etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2023 07:00

Aralarında Nobel barış ödüllü Nadia Murad’ın da bulunduğu 430 Ezidi, Suriye’de DEAŞ’a destek verdiği gerekçesiyle Fransız devi Lafarge’a tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

Ezidi kökenli 430 ve Nobel ödüllü Nadia Murad, ABD’de açılan bir davada Fransız çimento devi Lafarge’ı Suriye’de terör örgütü DEAŞ ile komplo kurarak acımasız saldırılarına destek vermekle suçladı.

AVUKATLARI AMAL CLOONEY

New York’ta açılan hukuk davasında Ezidilerin savunma ekibinde ünlü aktör George Clooney’nin eşi avukat Amal Clooney de bulunuyor. Dava, 2015 yılında İsviçreli Holcim tarafından satın alınan Lafarge’ın Ekim 2022’de ABD Adalet Bakanlığı tarafından 778 milyon dolar para cezasına çarptırılmasına ve suçunu kabul etmesine atıfta bulunuyor.

TAZMİNAT İSTİYORLAR

Ezidi davacılar mahkemeden Lafarge’ı ABD Terörle Mücadele Yasası’nı ihlal etmekten sorumlu bulmasını ve telafi edici tazminatlar  ödenmesini istedi. 2014 DEAŞ işgali sırasında binlerce Ezidi yerinden yurdundan olmuş, birçoğu kaçırılmış, kimi seks kölesi olarak satılmıştı. Davada Lafarge’ın faaliyetini sürdürebilmesi için DEAŞ ile işbirliği yaptığı iddia ediliyor. Suç duyurusunda, “Sanıkların DEAŞ’a sağladığı para ve çimento, tam da DEAŞ’ın Ezidiler gibi masum insanların katledilmesi de dahil olmak üzere uluslararası terör eylemleri gerçekleştirdiği sırada doğrudan örgütün operasyonlarına gitmiştir” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!