Evini bombalayıp kurşuna dizdiler

Güncelleme Tarihi:

Evini bombalayıp kurşuna dizdiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 21:51

İçsavaş ve Suudi öncülüğündeki koalisyonun operasyonlarına sahne olan Yemen’de dün eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, eski müttefiki Husi milisleri tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü. Salih geçen cumartesi Suudi Arabistan ile anlaşmaya hazır olduğunu bildirmişti. Dün önce başkent Sana’daki evi bombalanan Salih’in cansız bedeni sürüklendi, görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Haberin Devamı

YEMEN’de İran yanlısı Şii Husiler ile Suudi Arabistan’ın desteklediği merkezi hükümet arasındaki çatışmalar sürerken, 75 yaşındaki eski Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih eski müttefiki Husiler tarafından öldürüldü. Olaylar zinciri dün eski Devlet Başkanı Salih’in başkent Sana’daki evinin Şii Husi milisleri tarafından bombalanarak yıkılmasıyla başladı. Daha sonra Salih’in partisi olan Genel Halk Kongresi’nden (GPC) adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada Ali Abdullah Salih’in de bulunduğu araç konvoyunun hedef alındığını söyledi. Konvoy Sana’nın güneyinde Salih’in memleketi olan Sinhan mahallesine gidiyordu. Husi milisler, Sana’nın 40 km güneyinde bu konvoyu durdurdu. Onu alıp, bilinmeyen bir yere götürdüler. Daha sonra da kurşuna dizilerek öldürüldü. Salih’in cansız bedeni sokakta sürüklenirken, o anlar videoya kaydedildi ve sosyal medyada da paylaşıldı. Ali Abdullah Salih’in ölümü Libya’nın devrik devlet başkanı Muammer Kaddafi’nin 2011’de sokakta infaz edilmesini hatırlattı.

Haberin Devamı

HUSİLERDEN AÇIKLAMA: Husi yönetiminin içişleri birimi dün yaptığı açıklamada Ali Abdullah Salih’in öldürüldüğünü duyurdu.

HADİ’DEN HAREKÂT EMRİ: Bu gelişmeler olurken, Yemen’in uluslararası toplumun tanıdığı hükümetinin lideri Abdurabbu Mansur Hadi, emrindeki güçlere Sana’nın kontrolünü ele geçirme talimatı verdi. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyondan, “Koalisyon, sivillerden Husilerin elindeki mevzilere yakın yerlerden ayrılmalarını istiyor. Sivillerin Husi askeri araçları ve toplandıkları yerlerden en az 500 metre uzakta olmalarını istiyoruz” açıklaması geldi.

KADDAFİ’NİN KADERİNİ PAYLAŞTI

Eski Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih de Husiler gibi Şii kökenliydi.

1978’de Kuzey Yemen’in devlet başkanı oldu. Salih, Güney Yemen ile Kuzey Yemen’in 1990 yılında birleşmesinin ardından yeni devletin de devlet başkanı oldu.

Salih’in iktidarı 2010 sonunda patlak veren Arap Baharı ile birlikte sarsıldı.

2011 ilkbaharındaki yoğun protesto gösterilerinin ardından istifayı kabul etti. Kasım 2011’de de devlet başkanlığı görevini yardımcısı Mansur Hadi’ye bıraktı.

Haberin Devamı

Şii Husilerin 2014’te Hadi hükümetine karşı silahlı isyan başlatmasının ardından bu hareket ile yakınlaştı. Ölümü ise 2011 ‘de sokakta infaz edilen Kaddafi gibi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!