Eski başkana rüşvet baskını

Güncelleme Tarihi:

Eski başkana rüşvet baskını
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 01:52

Brezilya’da ülkenin en büyük kamu kuruluşu olan petrol şirketi Petrobras’ın ihaleleriyle ilgili olarak 2013’te başlayan yolsuzluk soruşturması çerçevesinde ülkenin eski Devlet Başkanı Lula dün evine baskın düzenlenip gözaltına alındı.

Haberin Devamı

YOLSUZLUK iddialarına adı karışan Brezilya’nın eski devlet başkanı Lula da Silva’nın Sao Paulo yakınlarındaki evine dün polis baskın yaptı. Sabah saatlerindeki baskında gözaltına alınan ve sorguya götürülen Lula, 3 saat sonra salıverildi. Polisler, Lula’nın iki oğlunu da sorguya götürdü.

Yaklaşık 200 emniyet görevlisi ve 30 denetçinin katıldığı ve 11 gözaltı kararının olduğu operasyona, Yunancada ‘gizlenemeyen gerçek’ anlamına gelen ‘Aletheia’ ismi verildi. Petrobras hakkındaki genel soruşturmaya ise ‘Oto yıkama Operasyonu’ adı verilmişti. Lula, Petrobras’tan ihale alan işadamlarına aracılık yaptığı ve oğlunun şirketi aracılığıyla haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla suçlanıyor. Buna göre kamu kuruluşu Petrobras’ın kaynakları keyfi olarak kullanıldı. İddialara göre Lula, inşaat şirketlerinin dahil olduğu rüşvet çarkında Sao Paulo’nun Atibaia and Guaruja bölgelerinde iki lüks ev edindi.

Haberin Devamı

Polis açıklamasında “Eski Devlet Başkanı Lula, Petrobras’da kimin yönetici olacağından sorumluydu ve suçlardan en başta fayda sağlayanlardan biriydi” denildi. Polis ayrıca, suç faaliyetlerinin Lula’yı “zenginleştirdiğini ve seçim kampanyalarının ve partisinin hazinesinin finansmanını sağladığını” bildirdi.

2 MİLYAR DOLAR RÜŞVET

Soruşturmada Lula’nın kurduğu kâr amacı gütmeyen kuruluş Lula Enstitüsü’ne yapılan 8.12 milyon doları bulan bağışlar ve Lula’ya ait bir sayfiye evi ve deniz manzaralı bir daire de inceleme altında. Savcılığa göre Petrobras ihalelerini almak isteyen iş adamlarının siyasilere ödediği rüşvetler 2 milyar doları buluyor. Halihazırdaki Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in 2003-2010 arasında Petrobras’ın başkanlığını yapmıştı. O dönemde şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı öne sürülüyor. Savcılık Dilma Rousseff hakkında bir soruşturma olmadığını açıkladı. 

YOKSULLUĞU AZALTTI ÜLKESİNİ KALKINDIRDI

Lula, 2003-2011 yılları arasında Brezilya’da devlet başkanlığı yapmıştı. Lula’nın devlet başkanlığı döneminde Brezilya büyük bir ekonomik atılım yapmış ve özellikle ülkenin yoksul kesimlerinin yararına adımlar atmıştı. Bugün Lula’nın İşçi Partisi, Dilma Rousseff’in liderliğinde iktidarını korusa da ülkede büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!