Eski Bakan BM Mahkemesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Eski Bakan BM Mahkemesinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 15:06

BM savaş suçları mahkemesi savcısı, 2001 yılında Arnavut azınlığa karşı etnik temizlik yapma suçundan bugün BM mahkemesine çıkarılan Makedonya'nın eski içişleri bakanı Ljube Boskovski'nin, 7 Arnavutun öldürülmesini bir duvarın arkasında seyrettiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Savcı Dan Saxon, mahkemenin açılış duruşmasında gösterilen bir videoda Boskovski ve polis yetkilisi Johan Tarculovsky'nin Ljuboten köyündeki saldırıyı birkaç yüz metre uzaklıktaki bir yerden izlediğinin görüldüğünü kaydetti.

Videoda, Boskovski 2001 yılında Makedon köyü Ljuboten'de bir duvarı kendisine siper ederek saldırıyı izliyor. 2001 yılındaki saldırıda onlarca Arnavut da kötü muameleye uğramış, evleri yakılmış ve havaya uçurulmuştu.

Videoda köy sakinleri görünmezken, sık sık silah sesleri işitiliyor. Videonun, Boskovski'nin saldırıdan haberdar olduğunu da ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Boskovski ve Tarculovsky, başkent Üsküp'ün 10 kilometre kuzeyinde 100 kadar polisin katıldığı 12 Ağustos 2001 tarihli katliamla ilgili olarak kendilerine yönelik suçlamaları reddediyor.

Haberin Devamı

Boskovski davası, Makedon güvenlik güçleriyle Makedon Arnavutları arasında 6 ay süren çatışmalar nedeniyle BM mahkemesinde açılan ilk dava olma niteliğini de taşıyor.

Boskovski'nin avukatı Edina Residoviç, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırının teröristlere yönelik olduğunu ve müvekkilinin teröristlere karşı gerekli önlemleri almakla sorumlu olduğunu savundu.

BM mahkemesi savcılarından Joanne Motoike ise saldırının elebaşısı ve katliamı düzenleyen ekibin oluşturulmasından sorumlu olmakla suçlanan Tarculovsky'ye bağlı birimlerin silahsız sivilleri hedef aldığını, kasıtlı olarak bazı evleri yaktığını ve yıktığını, köy sakinlerine zalimce davranarak 7'sini öldürdüğünü ifade etti.

Savcı iddianamesinde, Ljuboten'deki saldırının, 2 gün önce 8 Makedon askerinin yola döşenen mayının patlaması sonucu ölmesine üzerine düzenlendiğini ileri sürdü. İddianamede, 6 Arnavut köylünün vurularak, birininse dövülerek öldürüldüğü, onlarca köylünün de dövüldüğü ve kötü muameleye uğradığı kaydedildi.

Boskovski ve Tarculovsky suçlu bulunmaları durumunda ömür boyu hapse mahkum edilecekler.

Mahkeme savcılığın ilk şahitlerini dinlemek için 7 Mayıs'a ertelendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!