Eşi Filistinli diye yeni BM koordinatörü boy hedefi oldu

Güncelleme Tarihi:

Eşi Filistinli diye yeni BM koordinatörü boy hedefi oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2023 07:00

Hollanda Başbakan Yardımcısı ve Ortadoğu uzmanı Sigrad Kaag, Birleşmiş Milletler’in Gazze’ye insani yardım koordinatörü olarak atandı. Filistinli eşi nedeniyle ailesine yönelik tehditler üzerine yaz aylarında siyaseti bırakma kararını açıklayan Kaag, bu kez İsrail basınında Filistinli eşi nedeniyle gündem oldu.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçen hafta Gazze’ye insani ve yeniden yapılanma koordinatörü atanması çağrısı üzerine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 61 yaşındaki Kaag’ın bu göreve getirildiğini açıkladı.

ARAPÇA DA KONUŞUYOR

Guterres, akıcı bir şekilde Arapça ve beş dil daha konuşabilen Kaag’ın yeni görevine “diplomasi alanında olduğu kadar siyasi, insani ve kalkınma konularında da zengin bir deneyim getirdiğini” söyledi. Kaag’ın 8 Ocak’ta göreve başlaması bekleniyor. Kaag’ın insani yardımı hızlandırmak için bir BM mekanizması oluşturmasının da beklendiği ifade edildi.

BÖLGEYİ İYİ BİLİYOR

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNICEF ve UNRWA kurumları aracılığıyla daha önce bölgede görev alan Kaag, 2018 yılında Hollanda’nın ilk kadın dışişleri bakanı olmuştu, yakın zamana kadar da Mark Rutte hükümetinde görev almaya devam etmişti. Bu dönemde ailesine yönelik ölüm tehditleri aldığını, ancak en korkutucu olanın bir defasında eli meşaleli bir adamın gelip evinin önünde bağırıp çağırması olduğunu söyleyen Kaag, siyaseti bırakma kararı almıştı. İsrail basınında Kaag’ın koordinatör olarak atanmasıyla ilgili “Geçmişte dönemin Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile İsrail’e karşı fazla dostane bulduğu politikalar nedeniyle çatışmıştı” yorumuna yer verildi.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Sigrad Kaag, eski Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat zamanında başbakan yardımcısı olarak görev alan Enis el Hak ile evli ve dört çocukları bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!