Moskova'da Putin'le görüşen Suriye lideri Esad'ın Rusya ziyareti ne anlama geliyor

Güncelleme Tarihi:

Moskovada Putinle görüşen Suriye lideri Esadın Rusya ziyareti ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 09:33

Kremlin, Suriye lideri Beşar Esad'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştüğünü açıkladı. Sürpriz ziyaret, Suriye krizinin çözümü için 'Esad'lı geçiş' sürecinin tartışıldığı günlerde gerçekleşti. Rusya, Esad'ı bu kritik süreçte Moskova'ya davet ederek, Suriye liderine duyduğu güveni gösterdi. Esad ise iç savaştan bu yana ilk kez kendini Suriye'den ayrılmak için güvende hissetti.

Haberin Devamı

Esad ve Putin, Moskova'daki görüşmede Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketliliğinin devamına ilişkin sorunları ele aldı. Esad, Putin'i Suriye'deki durum ve rejim askerlerinin planlarına dair bilgilendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Esad'ın çalışma ziyareti için dün akşam Moskova'ya geldiğini ve Putin'le görüştüğünü aktardı.

Reuters'ın haberine göre, görüşmede Esad, sadece yönetici elitin değil, tüm Suriye halkının ülkenin geleceğini belirlemek istediğini söyledi. Suriye lideri, terörizmin siyasi çözüme engel olduğunu da sözlerine ekledi.

PUTİN: SON SÖZ SURİYE HALKININ

Kremlin'in yayınladığı döküme göre; görüşmede Putin, "Suriye'de krizin uzun vadeli çözümüne tüm siyasi güçlerin, dini grupların katılımıyla ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Tabii ki son söz Suriye halkına kalacak. Suriye bizim dostumuzdur. Biz sadece terörle mücadelede askeri eylemler sırasında değil aynı zamanda siyasi sürece de katkıda bulunmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Moskovada Putinle görüşen Suriye lideri Esadın Rusya ziyareti ne anlama geliyor


TEK AMACIMIZ SURİYE HALKINI KENDİ ÜLKESİNDE GÖRMEK


Esad ise "Şunu söylemeliyim ki her şeyden önce Rusya'nın krizin başından beri attığı siyasi adımlar Suriye'de daha trajik olayların gerçekleşmesine sebep olmadı. Bölgede yayılan terörizm sizin kararlarınız olmasaydı daha büyük alanlara yayılırdı. Tabii ki, herkes her türlü askeri eylemin siyasi adımları arkasında getirdiğinin farkında. Tabii ki hepimizin tek amacı Suriye halkını kendi ülkesinde görmek" dedi.

Putin, davetine icabet ederek Moskova'ya gittiği için Esad'a teşekkür etti. Esad ise Putin'e yardımlarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın, Rusya ziyaretinin ardından Şam'a döndüğünü açıkladı.

Moskovada Putinle görüşen Suriye lideri Esadın Rusya ziyareti ne anlama geliyor

İki liderin görüşmesine, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı. 

YAKLAŞIK 5 YIL SONRA İLK KEZ

Uluslararası ajanslar, Esad'ın, Suriye'de 2011'de patlak veren ve iç savaşa dönüşen çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez yurt dışına çıktığını belirtti.

BBC muhabiri Kim Ghattas, Esad'ın Aralık 2010'da Paris'e yaptığı ziyaretin ardından ilk kez yurt dışına çıktığını bildirdi.

Moskovada Putinle görüşen Suriye lideri Esadın Rusya ziyareti ne anlama geliyor

Rusya, Suriye'de 30 Eylül'den beri gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, rejime karşı savaşan Suriyeli muhalifler ve terör örgütü IŞİD'i hedef alarak, Esad rejimine destek veriyor.

Haberin Devamı

BU ZİYARET NE ANLAMA GELİYOR

Suriye liderinin Moskova ziyareti, uluslararası aktörlerin Suriye'deki krizin çözümü konusunda "Esad'lı geçiş" formülünün en yüksek sesle dile getirdiği günlerde gerçekleşti.

Uzmanlar, Esad'ın Moskova ziyaretinin, "güç durumdaki Suriye Devlet Başkanı'na artan güvenin bir işareti olduğu" yorumunda birleşti.

Bu ziyaret, Esad'ın, Suriye'de iç savaş patlak verdiğinden bu yana ilk kez kendini Suriye'den ayrılmak için güvende hissettiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca bu, Rusya'nın şu anki Suriye rejimine duyduğu güvenin somut bir sembolü. Esad'ın Moskova'ya davet edilmesi, en azından şimdilik, Putin'in Esad'ın pozisyonuna destek vermeye kararlı olduğuna dair çok az şüphe duyulduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Fakat bu gezi, Suriye'deki askeri müdahalesinin ardından diplomatik planını da ortaya koymak isteyen Rusya'nın gösterdiği çabalarda yeni bir evreye de işaret edebilir.

Moskovada Putinle görüşen Suriye lideri Esadın Rusya ziyareti ne anlama geliyor


Rusya hava saldırıları Halep çevresinde yoğunlaşırken, Suriye ordusu da karadan Lübnan Hizbullahı ve İran'ın desteğiyle Halep'e doğru ilerlemeye çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!