Esad: Lübnan’dan kademeli çekileceğiz

Güncelleme Tarihi:

Esad: Lübnan’dan kademeli çekileceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2005 01:21

Hariri suikastıyla ABD’nin artan baskısını ensesinde hisseden Suriye Devlet Başkanı Esad, Lübnan’daki askerlerini önce Bekaa’ya çekeceğini açıkladı.

ABD, ‘Yeterli değil, hemen ve tamamen çekil’ dedi.

LÜBNAN’dan asker çekmesi konusunda yoğun baskı altında olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün Meclis’te yaptığı konuşmada, kademeli olarak çekileceklerini açıklayarak, ‘Lübnanlılar istiyorsa, bir gün bile durmayız’ dedi. İlk aşamada, Lübnan’daki tüm askerlerini ülkenin doğusundaki Bekaa Vadisi’ne kaydıracak olan Suriye, bir sonraki adımda ülkeden tamamen çıkarak Suriye’nin Lübnan sınırına yerleşecek.

ABD ile işbirliği içinde olmak istediklerini vurgulayan Esad, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud’la önümüzdeki hafta çekilme planını görüşeceklerini söyledi. Esad, ‘Bu kararla, Suriye, Taif Anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1559 no.’lu kararı uyarınca üzerine düşeni yapmış olacak’ diyerek dünya kamuoyunun tatmin olmasını umduğunu vurguladı. Eylül ayında çıkan BM’nin 1559 no.’lu kararı, Lübnan’da iç savaşı bitiren Taif Anlaşması uyarınca geçici olarak yerleşen Suriye askerlerinin ülkeden çıkmasını istiyordu.

Esad’ın konuşmasının ardından CNN’e konuşan Suriyeli Bakan Buseyna Şaban, çekilmenin en kısa zamanda gerçekleşeceğini ve Lübnan topraklarında Suriye askeri kalmayacağını duyurdu.

ABD İKNA OLMADI

Lübnan’da iktidar, Esad’ın konuşmasından memnun kalırken, ABD Başkanı George W. Bush ikna olmadı. Beyaz Saray, ‘tam’ ve ‘hemen’ ifadeleriyle desteklenmeyen bir çekilme öngören açıklamanın ‘yetersiz’ bulunduğunu vurguladı. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom da, ‘Tüm dünya BM kararlarının uygulanmasını istiyor. Bu da Lübnan’dan hemen çekilmeyi gerektirir’ dedi. Lübnan muhalefeti ise, çekilmenin bir takvime bağlanması gerektiğini savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!