Eroğlu yarıştan çekildi

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu yarıştan çekildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

KKTC'de Başbakan Derviş Eroğlu dün ani bir kararla cumhurbaşkanlığı yarışından çekilince ikinci tura gerek kalmadı. Birinci turda % 43.67 oranında oy alan Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş seçimin galibi ilan edilecek. Türkiye'nin Denktaş'a açıkça destek vermesi, Eroğlu'nun çekilmesinde etken oldu.

KKTC seçimlerinde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile birlikte ikinci tura kalan Ulusal Birlik Partisi adayı ve Başbakan Derviş Eroğlu sürpriz bir kararla adaylıktan çekildiğini açıkladı. 1976 tarihli seçim ve halk oylaması yasasının 63'üncü maddesi uyarınca Denktaş, seçime gerek kalmadan galip ilan edilecek. Ulusal Birlik Partisi'nin saatler süren toplantısından sonra alınan karar Yüksek Seçik Kurulu Başkanlığı'na iletildi.

Eroğlu'nun başkanlıktan çekimmesi birkaç nedene dayanıyor. Birincisi ilk turdan sonra Türkiye'nin Denktaş'tan yana açık tavır koyması oldu. Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel seçim günü İzmir'de yaptığı açıklamada, ‘‘Cumhurbaşkanı Denktaş'ın görevine devam edeceğini umuruşyoruz’’ demişti.

Eroğlu'nun sürpriz çekilme kararında ikinci turun kaderini belirleyecek sol partilerin tavrı da etkili oldu. 15 Nisan'da 11.70 oranında oy alan hükümet ortağı Toplumcu Kurtuluş Partisi seçmenlerini serbest bırakacağını açıkladı. Karar Eroğlu ve Ulusal Birlik Partisi'nde düş kırıklığ yarattı.

Seçim'de % 10 oranında oy alan Cumhuriyetci Türk Partisi de (CTP) Eroğlu'na destek vermek için ağır koşullar öne sürdü. Destek için protokol imzalanmasını şart koşan CTP protokol metninde Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini yürüten Rum heyetine derhal dahil olunması gerektiğini ve iki toplumlu temasların yeniden başlatılmasını istedi. Protokolde ayrıca federasyon için açık taahhüt istendi. 15 Nisan'daki seçimlerde ikinci tura kalan Denktaş % 43.67, Eroğlu ise % 30.14 oranında oy almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!