Eroğlu: KKTC halkı da üzüldü

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu: KKTC halkı da üzüldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 12:57

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın KKTC’deki gösterilerde Türkiye karşıtı pankartlar açılmasıyla ilgili sözlerini değerlendirdi. Eroğlu, açılan küfürlü pankartların Türk yöneticileri üzdüğünü, ancak söylenen sözlerin de Kıbrıs Türk halkını üzdüğünü belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı ayrıca, "Bu pankartları açanların oy oranları yüzde 1'i geçmez" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A BESLEME MEKTUBU

Eroğlu’nun NTV haber televizyonuna verdiği röportajda, "Aile içinde de kardeşler arasında da kırgınlıklar olur. Burada atılan sloganlar, açılan pankartlar anavatanımızda yaşayan halkı ve yöneticileri üzmüştür, doğrudur. Ancak söylenen sözlerin de Kıbrıs Türk halkını üzdüğünü belirtmek durumundayım" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bunun devam etmemesi ve olayın kardeşler arasındaki dargınlık gibi görülmesini sağlayarak, tepkisel davranışları ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.     

Pankart gerginliğiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ifade eden Eroğlu, "Belki kısa bir süre içerisinde bir araya gelerek bu gibi olayların bir daha tekerrür etmemesi için yapılması gerekenleri değerlendirebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Söz konusu pankartları açanların oylarının yüzde 1'i geçmediğini belirten Eroğlu, "Onlar bu  toplantıyı istismar etmişlerdir ve haklı talepleri olanlardan ayrılmaları gerekir. 1976'dan beri aktif politikanın içindeyim, Türkiye karşıtlarıyla mücadelem yıllardır sürüyor" ifadesini kullandı.

Siyasi parti liderleri dışında pankartı açanlarla aynı görüşte olmayan sendikalarla da toplantı yapmayı planladığını söyleyen Eroğlu, 2 Mart'ta düzenlenecek yeni mitingde "bu gibi araya sızacak küçük grupların" engellenmesine çalışacaklarını belirtti.

PANKARTLARI CEZALANDIRACAK YASA YOK

"Maalesef KKTC yasalarında pankart açanları veya hakaret edenleri cezalandıracak bir yaptırım yok" diyen Eroğlu, Rumlarla görüşme masasında olan bir kişi olarak yeni mitinglerin düzenlenecek olmasının kendisini üzdüğünü söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı, "Bu gibi çalkantıların olması elimi zayıflatmaktadır. Hristofyas bu konuyu gündeme getirmedi ama espri yaptı. Biliyorsunuz Hristofyas Türkoloji eğitimi görmüştür ve çok iyi Türkçe konuşur. Şaka yollu da olsa gündeme getirdi. Belli ki bunu daha ziyade Rum basınına bırakmıştır" dedi.

Gerektiği zaman Kıbrıs Türk halkı fedakarlık yapabilir. Kıbrıs Türk halkı mukayeseyi Konya'yla Adana'yla yapmıyor güney komşusuyla yapıyor. Bazı konularda bazı davranışlar karşısında aşırı hassas. Zaman zaman sorunlar oluyor, halkımız bunun bilincinde. Biz uzun yıllar savaş psikolojisi içinde yaşadık. Toplumsal patlamalara neden olucu davranışlardan kaçınmak gerekir. Toplumsal reaksiyonlar yaratmayacak tedbirler almak gerekir.

Haberin Devamı

CEMİL ÇİÇEK BENİ İYİ TANIR

Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in sözleri hatırlatılarak, "KKTC yeterince fedakarlık yapıyor mu?" diye sorulması üzerine de, "Gerektiği zaman Kıbrıs Türk halkı fedakarlık yapabilir. Kıbrıs Türk halkı mukayeseyi Konya'yla Adana'yla yapmıyor güney komşusuyla yapıyor. Bazı konularda bazı davranışlar karşısında aşırı hassas. Zaman zaman sorunlar oluyor, halkımız bunun bilincinde. Biz uzun yıllar savaş psikolojisi içinde yaşadık. Toplumsal patlamalara neden olucu davranışlardan kaçınmak gerekir. Toplumsal reaksiyonlar yaratmayacak tedbirler almak gerekir" dedi.

Çiçek'le yıllardır devam eden bir dostluğu olduğunu söyleyen Eroğlu, Çiçek'in kendisini çok iyi tanıdığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Eroğlu, "(Çiçek) benim anavatana nasıl bağlı olduğumu herkesten çok iyi bilir. Bu konuda duyarsız değilim. Halkımın da tepkisini artıracak değil halkımı da kucaklayacak ve Türkiye'ye karşı yapılanların da haksız olduğunu ortaya kıyacak bir açıklama yaptım" dedi.

TÜRKİYE'NİN KATKISI 860 MİLYON DOLAR          

KKTC'nin 3.5 milyar dolarlık bir bütçesi olduğunu belirten Eroğlu, Türkiye'nin bu yıl için kendilerine 860 milyon dolarlık katkı yaptığını ifade etti.

Anavatan Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs bütçesine katkı koyması gerektiğini söyleyen Eroğlu, "KKTC'nin gelirleri giderini karşılamadığı anda bu yardımlar bize can simidi gibi geliyor. Gelirler giderleri karşılamayınca sıkıntı oluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

KÜFÜRLÜ PANKARTLAR

Tartışmalı protesto gösterisi geçtiğimiz haftalarda Lefkoşa’da düzenlenmişti. Sendikalar ile sivil toplum örgütlerinin muhalefet partileri desteğinde gerçekleştirdiği gösteride, Türkiye aleyhine sloganlar atılmış ve “Kurtarıldık mı? Has...tir”, “Türkiye elini yakamızdan çek”, “Ne paranı, ne paketini, ne de memurunu istemiyoruz” yazılı pankartlar taşınmıştı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Pankartlara sinirlenen Erdoğan, Kırgızistan dönüşü, şöyle demişti: “Türkiye’ye çek git defol diyorlar. Sen kimsin be adam, benim şehidim var, gazim var. Güney’le beraber yaptıkları provokatif eylemler bunlar. Böyle bir eyleme hakları yok. En düşük memurları 10 bin liraya yakın para alıyor. Beyefendiler bir de utanmadan eylem yapıyor. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’ına net tavır koymaları lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!