Ermeni lobisi ABD seçimlerinden memnun

Güncelleme Tarihi:

Ermeni lobisi ABD seçimlerinden memnun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 08:01

ABD'deki Ermeni lobisi, Demokrat Partinin Kongre seçimlerinde kazandığı zaferden büyük memnuniyet duyduğunu ve yeni oluşacak Kongrenin, sözde soykırım iddialarının resmen tanınması yönünde yeni fırsatlar ortaya çıkaracağını belirtti.

Haberin Devamı

ABD'deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerikan Ermeni Meclisi (AAA) tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, seçim sonucunda Temsilciler Meclisi başkanlığının Cumhuriyetçi Dennis Hastert'tan Ermeni lobisi üyesi Demokrat milletvekili Nancy Pelosi'ye geçeceği hatırlatılarak yeni dönemde Temsilciler Meclisi liderliğiyle yakın bir çalışma yürütüleceği umudu dile getirildi. AAA'nin icra direktörü Brian Ardouny, yeni Kongre liderliğinin, sözde soykırımın

Kongreden geçmesi konusunda yeni fırsatlar ortaya çıkaracağını kaydetti. Pelosi, seçimden kısa süre önceki bir açıklamasında, yeni dönemde soykırım iddialarının Kongre tarafından tanınmasını destekleyeceğini duyurmuştu.
AAA'nın açıklamasında, son seçimde California eyaleti valiliğini açık farkla yeniden kazanan eski aktör Arnold Schwarzenegger'a da eyalette “soykırım kurbanları” için bir anıt dikilmesi yönündeki kararı geçen ay imzalamasından dolayı teşekkür edildi.

Haberin Devamı

Bir başka Ermeni kuruluşu olan Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) açıklamasında da mevcut Temsilciler Meclisindeki sözde soykırım tasarılarını oylatmayan başkan Hastert'in görevinin Pelosi'ye geçecek olmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. ANCA'nin icra direktörü Aram Hamparian, “Amerikalı Ermenilerin, seçim döneminde oynadığı yaşamsal ve enerjik rolden çok büyük gurur duyuyoruz. Kongrede gücün el değiştirmesi, bizim Kongreye ilişkin gündemimiz açısından büyük anlam taşıyor” dedi.

Sözde soykırımı tanımaya yanaşmadığı için Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush'a öfke duyan Ermeni lobisi, son Kongre seçimlerinde ağırlıkla Demokrat adayları desteklemişti. Ancak Ermeni lobisinde çok sayıda Cumhuriyetçi Kongre üyesi de yer alıyor.

AAA ve ANCA'nın açıklamalarında, Ermeni lobisine mensup milletvekili ve senatörlerin büyük çoğunluğunun yeniden seçildiği ve yeni Kongre yönetimlerinde üst düzey görevler üstlenmelerinin beklendiği ifade edildi.
ABD'de yeni Kongrenin ocak ayında göreve başlamasının hemen ardından Kongrenin her iki kanadına da sözde soykırımın tanınmasını öngören tasarıların sunulması bekleniyor. Ermeniler, bu tasarıların 24 Nisan öncesinde benimsenmesini amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!