Erdoğan'dan Obama'ya beş istek

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Obamaya beş istek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 10:31

Başbakan Erdoğan’ın Washington ziyaretinin en kritik görüşmesi, dün Beyaz Saray’da yapıldı. Erdoğan görüşmede, Başkan Obama’dan üç konuda istekte bulundu.

Haberin Devamı

KRİTİK GÖRÜŞMEDEN FOTOĞRAFLAR

 

DÜNYA BASININDAN "BEYAZ SARAY GÖRÜŞMESİ" YORUMLARI

 

İşte Türk tarafının beklentileri;   

 

TERÖRLE MÜCADELEDE DESTEĞİ ARTTIRIN- Başbakan Erdoğan, 5 Kasım 2007’de başlayan istihbarat paylaşımının olumlu sonuç verdiğini, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Obama’dan, PKK’nın Kuzey Irak’tan tamamen silinmesi için daha somut adım atılmasını istedi.

Zeynep Gürcanlı
Washington'dan
bildiriyor

  

Haberin Devamı

 

NATO’DA VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTUN- Türkiye, ülkesindeki karikatür krizini yönetemeyerek İslam dünyasının büyük tepkisini çeken Danimarka’nın eski Başbakanı Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasına karşı çıkmış, vetosunu ise ancak kendisine verilen “Türkiye’nin NATO’daki konumu güçlendirilecek” sözü üzerine kaldırmıştı. Bu çerçevede, Türkiye’ye NATO’da bir genel sekreter yardımcılığı verilecekti. Ancak bu söz, üzerinden altı ay geçmesine rağmen tutulmadı. Erdoğan, NATO’nun güçlü ülkesi ABD’nin Başkanı’na “sözünüzü tutun” mesajı verdi. 

 

KERKÜK’ÜN ÖZEL STATÜSÜNÜ SAĞLAYIN- Başbakan Erdoğan, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Irak’taki istikrarının devamının önemine dikkat çekti. “Iraklılık bilinci oluşturulması gerekir” diyen Erdoğan, bu çerçevede Kerkük sorununun çözülmesi gerektiğini, aksi halde istikrarı bozabileceğini söyledi. Erdoğan’ın “Kerkük’ün özel statüsü için Kuzey Irak’taki Kürtleri ikna edin” isteğine, Obama olumlu yanıt verdi.

 

NABUCCO’YU DESTEKLEYİN- Erdoğan, kurulması kararlaştırılan Nabucco projesi konusunda, bu hatta doğalgaz kaynağı sağlanması için ABD’den daha aktif destek istedi. Bu çerçevede, ABD yönetiminden Stateoil, Total ve BP gibi petrol şirketlerini de ikna ederek, Orta Asya’dan çıkardıkları enerji kaynaklarını bu hatta yönlendirmelerinin sağlanmasını istedi.

Haberin Devamı

 

KIBRIS’TA ÇÖZÜM İÇİN BASKI YAPIN- Erdoğan, KKTC’de Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde çözümü hızlandırmak için Türkiye’nin sürekli önerilerde bulunduğunu, son olarak da Türkiye-Yunanistan, Kıbrıs Rum ve Türk tarafları ile dörtlü toplantı önerdiklerini anlattı. ABD’nin çözüm sürecini hızlandırmak için etkisini kullanmasını istedi.

 

 

OBAMA’NIN BEKLENTİLERİ

 

* AFGANİSTAN’DAKİ KATKINIZI ARTTIRIN- Başbakan Erdoğan’a Afganistan’daki “3 D” politikasını anlattı. Bu politika, El Kaide’ya yönelik izlenecek ve üçü de “d” harfiyle başlayan üç İngilizce kelimeyle özetleniyor. Kelimeler “disrupt- engel olmak”, “dismantle-tasfiye etmek” ve “defeat-yenilgiye uğratmak”. Obama, Türkiye’nin Afganistan’daki varlığının, operasyonun geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Ülkedeki Türk asker sayısının artmasından memnuniyetini dile getirdi. Türkiye’ye bu konuda teşekkür etti.

Haberin Devamı

Erdoğan ise, Obama’ya Afganistan'da da bir eğitim merkezi kurulmasını önerdiklerini anlattı ve bu sayede yılda 12 taburun eğitileceğini söyledi. Türkiye’nin Afganistan’a halen 150 milyon dolara kadar altyapı desteği ve
yatırımın yaptığını hatırlatan Erdoğan, 50 milyon dolar daha destek verileceğini ifade etti.

Sonuçta, Türkiye, Afganistan’daki mevcut pozisyonunu değiştirmeyecek. Yani, Türk askeri ülkenin güneyinde Taliban’a karşı aktif olarak savaşmayacaklar. Mehmetçik, Afganistan’da sadece devriye, barışı koruma, Afgan ordusunu eğitme ve ülkenin ekonomik ve sosyal olarak yeniden inşası alanlarında görev yapacak

 

“YA BATI TRAKYA TÜRKLERİ?

 

RUHBAN OKULUNU AÇIN- Obama, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını istedi. Başbakan Erdoğan hükümetin dini azınlıklar konusunda da bir açılım yaptığını, bu çerçevede en kısa zamanda Rum yetimhane binasının Fener Rum Patrikhanesi’ne devredileceğini anlattı. Ruhban okulu konusunda ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir çalışma olduğunu söyledi. Ancak Obama’nın bu yaklaşımına karşılık, Lozan antlaşmasına atıfta bulunarak, Batı Trakya Türklerinin durumunu hatırlattı Türkiye’nin kendi azınlıkları konusunda adım atarken, Yunanistan’ın da aynı şeyi yapmasının beklendiğini, bu çerçevede Batı Trakya Türklerinin başta kendi dini liderlerini seçme hakları olmak üzere, durumlarının düzeltilmesi için ABD’nin de katkısını istedi.

Haberin Devamı

 

İRAN’I İKNA EDİN- Başkan Obama, Türkiye’den İran üzerindeki etkinliğini kullanarak, nükleer program sorununun barışçı yollarla çözümü için katkı istedi. Erdoğan ise bu katkıya hazır olduğunu, ancak nükleer program konusunda “çifte standartlı bir yaklaşımdan” kaçınılması gerektiğini söyledi. Başbakan böylece, Ortadoğu’da nükleer silah sahibi olan İsrail’e de benzer bir baskı yapılmasının gerekliliğinin altını çizmiş oldu.

 

“KARABAĞ ÇÖZÜLMEDEN, MECLİS’TEN GEÇMEZ…”

 

ERMENİ PROTOKOLLERİNİ ONAYLAYIN- Başkan Obama, Türkiye’nin Ermenistan’la imzaladığı ikili protokollerin bir an önce TBMM’den geçirilmesini istedi. Ancak Erdoğan buna, “Türkiye parlamenter demokratik ülke” diyerek yanıt verdi. TBMM’nin daha önce de 1 Mart tezkeresini, hükümetin sevk etmiş olmasına rağmen reddettiğini hatırlatan Başbakan, “benim partimden vekiller bile hayır oyu verdiler. Aynı durum Ermeni protokolü için de geçerli. Eğer Karabağ’da çözüm olmadan oylama yapılırsa, protokoller büyük ihtimalle reddedilir. Siz, ABD olarak, önce Karabağ’da çözüm için bastırın” mesajı verdi. 

Haberin Devamı

 

   

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!