Erdoğan: Aylar önce Rasmussen'i uyarmıştım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Aylar önce Rasmusseni uyarmıştım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 09:36

Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP'nin Büyükçekmece İlçe Teşkilatı'nın kongresinde yaptığı konuşmada, Şam'daki büyükelçiliklerin yakılmasını eleştirdi; "Ancak yakıp yıkmakla, provokatif eylemlerle çözüm olmaz. Silahın ucunda çözüm olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan şöyle konuştu: "Bir densiz karikatürist çıkıyor, benim peygamberime saldırıyor. Buna hakkı yok. Bu ikazı, aylar önce meslektaşım Danimarka Başbakanı'na ifade ettim. 'Yanlış yapıyorsunuz, bu özgürlük değildir, bunlara müsaade etmemelisiniz' dedim. Biz hiçbir semavi dinin peygamberine farklı bir nazarla bakmıyoruz. Biz peygamberimizi nasıl seviyorsak, o dinlerin peygamberlerini de aynı şekilde seviyoruz. Biz Hz. İsa'ya söz söyletmeyiz, peygamberimize söyletmediğimiz gibi. Hz. Musa'ya söz söyletmeyiz, peygamberimize söyletmediğimiz gibi. Burada çözüm yolu masada, diplomaside. Yakıp yıkmakla olmaz. Silah ucunda çözüm olmaz." Karikatüre öfke çığ gibiİSLAM dünyasında öfke seline neden olan Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayınlanması dün Halkalı'da çoğunluğu Caferi cemaatine mensup, yaklaşık 500 kişi tarafından protesto edildi. Gösteride Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in maketi önce darağacına asıldı sonra da benzin dökülerek yakıldı. Gösteride "Saygısız barbarlar", "Peygambere uzanan eller kesilir", "Peygambere uzanan diller kesilir", "Kahrolsun ABD ve siyonizm", "Rehber nerede biz oradayız", "Kahrolsun Rasmussen", "Oraya geliriz kalemini kırarız", "Canımız Peygamber'e feda olsun" sloganları atıldı. Danimarka ve Fransa bayraklarını yaktılarDİYARBAKIR, Batman ve Şırnak’ta binlerce kişi Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan Danimarka, Norveç ve Fransa’yı protesto etti. Batman’da Cumhuriyet meydanında yapılan ve Düşünce ve inanç Platformu tarafından düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Danimarka, Norveç ve Fransa’nın protesto edildiği gösteride, bu ülkelerin bayrakları yakıldı. ’Avrupa şaşırma, sabrımızı taşırma’ sloganlarının atıldığı gösteride izdiham yaşandı. Şırnak’ta da biraraya gelen 150 kişi, Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan ülkeleri protesto etti. Cumhuriyet meydanında toplananlar adına konuşan Şeyh Baki Kutlu, "Yapılan hakareti ve bu çirkin ötesi durumu şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz" dedi. Mardin'in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryani ve Yezidiler de, dış basında yer alan Hz. Muhammed karikatürlerine büyük tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Dinler ve diller şehri Midyatımızda yüzyıllarca bir arada barış içinde yaşayan Müslüman, Süryani ve Yezidilerin birlik beraberliği medeni geçinen Avrupalılara ibret olmalıdır" denildi.

Haberin Devamı

Ülkücüler protesto ettiİSTANBUL Ülkü Ocakları üyesi yaklaşık bin kişi, dün Danimarka Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Ellerinde Türkçe ve İngilizce, "Burada dur Danimarkalı. Muhammed peygamberdir, Musa peygamberdir, İsa da peygamberdir. Diğerlerine de saygı duyun", "Bu provokasyon niye", "Ey haçlı elini dilini tut, sabrımızı taşırma" yazılı pankartlar ile üzerinde çarpı işareti olan Danimarka bayrakları açtılar. Konsolosluğun bulunduğu sokağı tamamen kapatan Çevik Kuvvet, grubun konsolosluğa 100 metreden daha fazla yaklaşmasına izin vermedi. Yapılan pazarlık sonrası, polis barikatının önünde basın açıklaması yapan İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Yüksel Kaleci, konsolosluğun kapısına "Müslüman’a kefen biçenin ölümü korkunç olur. İstanbul Ülkü Ocakları" yazılı siyah çelenk bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!