En parlak yıldız

Güncelleme Tarihi:

En parlak yıldız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'li astronomlar Samanyolu' nun en parlak yıldızı olduğunu sandıkları bir yıldız tesbit ettiklerini açıkladı. ‘‘Pistol Star’’ diye anılan yıldız, güneşten 10 milyon kez daha güçlü.

Sözkonusu keşif, Los Angeles'taki California Üniversitesi (UCLA) astronomları tarafından yapıldı. Hubble Uzay Teleskopu'nun belirlediği yıldız, Samanyolu galaksisinin merkezinde yer alıyor. Parlak bir nebula oluşturan ‘‘Pistol Star’’ın dünyaya 25 bin ışık yılı mesafede olduğu hesaplanıyor.

Altı saniye içinde güneşin bir yılda yaydığı enerji kadar enerji yayan ‘‘Pistol Star’’, yıldızlardaki patlamaların yol açtığı toz bulutları yüzünden dünyadan gözlemlenemiyor. Hubble bu yıldızı yaydığı kızılötesi ışınlar sayesinde tesbit edebildi.

‘‘Pistol Star’’ın Samanyolu'nun en parlak yıldızı olup olmadığı Münih Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü'nde yapılacak hesaplamalardan sonra belli olacak. UCLA araştırmacılarına göre, ‘‘Pistol Star’’, 1 ila 3 milyon yıl önce doğdu ve yine 1 ila 3 milyon yıllık ömrü bulunuyor.

Araştırma ekibinden Mark Morris, ‘‘Bu tür büyük yıldızlar, enerjilerini süratle harcar, yanıp söner ve çoğunlukla patlayıp süpernovalar oluşturarak dramatik bir şekilde yok olurlar’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!