En çok yolsuzluk İslam ülkelerinde

Güncelleme Tarihi:

En çok yolsuzluk İslam ülkelerinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 00:00

İslam Konferansı Örgütü’nün yolsuzlukla mücadele için Kuala Lumpur’da yapılan iki günlük toplantısında konuşan Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi, dünyanın en büyük yolsuzluklarının İslam ülkelerinde yapıldığını söyledi. Bedevi, "Yabancı yatırım istiyorsak, bu yolsuzluk imajından kurtulmamız gerekiyor" mesajını verdi.

MALEZYA Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi, dünyanın en büyük yolsuzluklarının İslam ülkelerinde yapıldığını söyledi. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısının açılışında dönem başkanı olarak konuşan Bedevi, İslam ülkelerindeki yoksulluk ve kötü yönetimler nedeniyle yolsuzluğun büyüdüğünü ve bu sorunla mücadele etmenin zor olduğunu söyledi.

Bedevi, ülkesinin başkenti Kuala Lumpur’da ilk kez yapılan İKÖ yolsuzlukla mücadele forumunda yaptığı açılış konuşmasında, Müslüman ülkelerinin karşı karşıya olduğu kalkınma sorunlarının çoğunun yoksulluk, kötü yönetimler ve sınırlı eğitim olanaklarından kaynaklandığına inandığını belirtti.

Bedevi, "Yolsuzluğun algılanması söz konusu olduğunda İslam ülkelerinin grup olarak iyi not almaması beni derinden üzüyor. Müslüman ülkelerin şu an içinde bulunduğu durum, alarm verici ve üzücü" dedi.

TÜRKİYE, 67’NCİ SIRADA

Malezya Başbakanı, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2005 raporunda, 158 ülke arasında en iyi sicile sahip Müslüman ülkenin ancak 29’uncu sırayı aldığını, son 10 sıradaki ülkelerin yarısından çoğunun da Müslüman ülkeler olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerdeki mevcut durumun endişe ve üzüntü verici olduğunu ifade etti. İKÖ’ye üye 57 ülke arasında en çok yolsuzluk yaşanan ülke Çad.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Müslüman ülkelerin en çok yolsuzluk yapılanlar arasında olmasının İslam’la ilgisi bulunmadığını, bu durumun gelir düzeyinden kaynaklandığını bildirmişti. Türkiye, bu yıl 159 ülkenin yer aldığı listede 77’nci sıradan 67’ye yükselmişti.

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu ise önceden hazırlanan ve forumda okunan konuşmasında çok uluslu şirketlerin Müslüman ülkelerde etik olmayan yöntemlerle iş yapmakla ve bu şirketleri yolsuzluğu körüklemekle suçladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!