Emekli general Zinni: Irak politikası başarısız

Güncelleme Tarihi:

Emekli general Zinni: Irak politikası başarısız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2004 12:14

ABD'nin Merkez Kuvvetler eski komutanı ve en saygı gören askeri liderler arasında yer alan Emekli General Anthony Zinni, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin Irak politikasının başarısız olduğunu ve bundan Pentagon'daki sivil yöneticileri sorumlu tuttuğunu belirterek, sorumluların istifasını istedi.

Haberin Devamı

Bush yönetiminin bir zamanlar, en yüksek diplomatik görevlerden biri olarak Ortadoğu'dan sorumlu özel temsilci atadığı Zinni, Irak Savaşı ile birlikte, yönetimle bağlarını koparmıştı. Zinni, CBS televizyonunda katıldığı “60 Dakika” adlı programda, Irak Savaşı'ını kastederek, “Bunda zayıf bir stratejik düşünme mevcut. Sahada zayıf operasyonel planlama ve uygulama mevcut. Bu şekilde devam edersek, gidişat Niagara Şelaleleri'nden aşağıya doğru. Ben, gidişatı biraz değiştirme zamanı olduğunu düşünüyorum. Veya en azından birisini sorumlu göstererek işleri yerine oturtma zamanı. Çünkü ortadaki bir başarısızlık” diye konuştu.

Zinni, şu sırada ünlü yazar Tom Clancy ile birlikte “Savaşa Hazır” adlı bir kitabı piyasaya sürüyor. Kitapta Zinni, Irak Savaşı'na giden yolda en azından sapma, ihmal, sorumsuzluk, en kötüsünden ise yalancılık, yetersizlik ve yolsuzluk gördüğünü yazdı.

Haberin Devamı

SİVİLLERİN İSTEDİĞİ SAVAŞ

Irak Savaşı'nın “yanlış zamanda yanlış stratejiyle yanlış savaş” olduğunu belirten Zinni, bu görüşünde yalnız da değildi. ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanlarından ve Emekli General Brent Scowcroft, eski Merkez Kuvvetler Komutanı ve ilk Körfez Savaşı'nın komutanı Norman Schwarzkopf, ABD'nin eski NATO başkomutanı Wesley Clark ve ABD'nin eski kara kuvvetleri komutanı Eric Shinseki de savaşa karşı oldukları yönünde kaygılarını dile getirmişlerdi. Zinni, CBS'teki programda, Irak Savaşı'nın, generallerin değil sivillerin istediği bir savaş olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in önerdiği gibi Irak Savaşı'na az sayıda kuvvetle girişmenin yanlış olduğu görüşünü de savunan Zinni, kendisinin zamanında Irak'ı işgal için gereken kuvvet miktarının 300 bin olarak konuşulduğunu kaydetti.

Bunun yerine Irak'ın neredeyse bu oranın yarısı kadar askerle işgal edilmesinin yarattığı farkın sorulması üzerine Zinni, “Bu miktar, asıl mesele savaşın tamamlanmasından sonra, ülkeyi inşa ederken başlıyor” dedi.

SORUMLULUK EN TEPEDEN BAŞLIYOR

Zinni, Pentagon'un, Irak Ulusal Kongresi (INC) lideri Ahmed Çelebi gibi sürgündeki isimlerden alınan “abartılmış” istihbarata güvenmesinin hata olduğunu da söyledi ve yönetimin, Irak'ta savaş sonrası bir stratejik planı olmamasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Anthony Zinni, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'ın, ülkesine hizmet etmeye çalıştığını ancak hata üstüne hata yaptığını da kaydetti. Zinni, “Olanlardan doğrudan Pentagon'un sivil liderliğini suçluyorum. Çünkü onlara sorumluluk verildiyse ve bu onların savaşıysa, anlıyorum ki onlar bu savaşı desteklediler, hatta ihtiyaçlarını karşılayacak ayrı bir istihbarat birimi bile oluşturdular, o zaman sorumluluğu da taşımalılar” diye konuştu.

Anthony Zinni, “Bunun kimin sorumluluğu olduğunu bir kenara bırakırsak, birisi işi berbat etti. Bu yüzden kimsenin görevden alındığını görmüyoruz. Beni en çok rahatsız eden bu” dedi.

Kimi sorumlu tuttuğunun sorulması üzerine Zinni, “Bu, en tepeden başlıyor. Eğer Savunma Bakanıysanız, eğer bundan sorumluysanız, askeri olmayan, güvenlik içermeyen, siyasi, ekonomik, sosyal unsurlardan da sorumluluk aldıysanız, o zaman sorumluluğu taşımalısınız. Elbette o zaman yerinize başkası gelmeli” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

YENİ MUHAFAZAKARLAR

Rumsfeld ve yardımcısı Paul Wolfowitz'in istifa etmesini önerip önermediği yönündeki soru üzerine Zinni, “Ben onların, mevcut durum için sorumluluğu kabul etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Eğer ben askeri bir kuruluşun komutanı olarak ABD Başkanı'na bu tür bir performans sergileseydim, elbette istifamı sunardım. Yerime başkasının gelmesini elbette beklerdim” dedi.

Zinni, genel olarak, Amerikan yönetiminde “yeni muhafazakarlar” olarak adlandırılan ve Irak'a müdahaleyi Amerikan çıkarına gören ”Neo-conlar”ı sorumlu tuttuğunu da belirtti. Yeni muhafazakarlar arasında ABD savunma bakan yardımcıları Paul Wolfowitz, Douglas Feith, ABD'nin Savunma Politikası Kurulu'nun eski üyesi Richard Perle, Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Eliot Abrams ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin yardımcısı Scooter Libby de bulunuyor. Zinni, yeni muhafazakarların, “ABD'nin Irak politikasını esir alan siyasi ideologlar” olduğuna inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Zinni, “Bu mesele, Washington'da en iyi saklanan sır. Washington'da herkes bunların gündemini ve ne yapmaya çalıştığını biliyor. Ve sadece bir yazıda yeni muhafazarlardan bahsettiğim için beni anti-Semitik (Yahudi karşıtı) olmakla suçladılar” dedi.

Yeni muhafazakarların amacının, Ortadoğu'yu değiştirerek 21. yüzyıla taşımak olduğunu, ancak bunu ABD'nin tek taraflı agresif müdahaleleriyle yapmaya çalışmalarının büyük sorun olduğunu ifade eden Zinni, “Şimdi biz dünyanın bu bölgesinde (Ortadoğu'da) modern haçlılar, modern kolonist güçler olarak görülüyoruz” diye konuştu.

CBS televizyonunda Zinni'nin katıldığı “60 Dakika” programı, Rumsfeld ve Wolfowitz'den, Zinni'nin sözlerine yanıt istedi, ancak yanıt talebi reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!