Elebaşı öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Elebaşı öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 20:24

129 kişinin öldüğü Paris katliamını planlayan, saldırganları organize eden Fas kökenli Belçikalı terörist Abdelhamid Abaaoud’ın önceki gün polis baskınında öldüğü kesinleşti. Baskında kendini havaya uçuran kadının da Abaaoud’un kuzeni olduğu anlaşıldı. Öte yandan Paris saldırılarının teröristlere sadece 10 bin dolara mal olduğu hesaplandı.

Haberin Devamı

PARİS’te cuma gecesi altı noktada art arda gerçekleşen, 129 kişinin öldüğü “saldırıların beyni” olarak gösterilen Belçikalı cihatçı Abdelhamid Abaaoud’ın Fransız polisinin önceki gün düzenlediği baskında öldüğü açıklandı. Suriye’de Ebu Ömer el Belçiki ismini kullanan, IŞİD’in “savaş emirlerinden” biri olarak gösterilen Fas kökenli 27 yaşındaki terörist, saldırıları planlayan, üç ayrı ekibi koordine eden kişi olarak aranıyordu. İlk başta Suriye’ye kaçtığı söylenilen Abaaoud’ın yakalanması için önceki gün 100’den fazla SWAT timi, Paris’in kuzeyindeki Saint Denis’te bir hücre evine sabaha karşı baskın düzenlemişti. Yedi saat süren, binanın üçüncü katının çöktüğü silahlı çatışmada, 5 bin mermi kullanıldı, Abaaoud’ın kuzeni üzerindeki patlayıcılarla kendini havaya uçurdu, iki terörist öldürüldü, sekiz kişi gözaltına alındı. Önceki akşam Amerikan Washington Post gazetesine konuşan AB’li istihbarat kaynakları, Abaaoud’un polis baskınında öldürüldüğünü açıklarken bu haber doğrulanamamıştı. 

Haberin Devamı

MECLİSTE ALKIŞLANDI

Paris savcısı tarafından dün yapılan açıklamada ise “Parmak izlerinin alımı sonrası Abaaoud’ın polis operasyonunda öldürüldüğü resmi olarak doğrulandı. Apartman dairesinde bulduğumuz kurşunlarla delik deşik olmuş beden ona ait” denildi. Savcılık açıklamasında Abaaoud’un intihar yeleğini patlatarak ölüp ölmediğinin belirsiz olduğu belirtildi. İngiliz basını ise “Abaaoud’un önce keskin nişancı tarafından kafasından vurulduğunu, el bombalarıyla da havaya uçtuğunu” yazdı. Abaaoud’un cesedinin tanınmaz halde olduğu, tükürük ve deriden alınan örnek ve parmak iziyle kimliğinin doğrulandığı belirtildi. Fransa Başbakanı Manuel Valls, parlamento genel kurulunda ölenin Abaaoud olduğunu açıkladığında yoğun bir alkış aldı.

FRANSA KATLİAMI 10 BİN DOLARA HAZIRLANDI

Amerikan basını Paris saldırılarının çok iyi planlanmış, çok iyi koordine edilmiş olmasına rağmen, teröristlere sadece 10 bin dolara (28 bin TL) mal olduğunu yazdı. Amerikan NBC News’a konuşan terör uzmanlarına göre ucuz otellerde kalan, hesaplı araçlar kiralayan saldırganlar, en büyük masrafı AK-47 silahları için harcadı.

Haberin Devamı

NASIL OLUP DA SURİYE’YE GELİP GİTTİ

Abaaoud’un Fransa ve Belçika’nın arananlar listesinde olmasına rağmen, Suriye’den Paris’in kalbine rahatlıkla gitmiş olması istihbarat eksikliğini ve güvenlik açığını tekrar tartışmaya açtı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius “Eğer Abaaoud, Fransa ve Suriye arasında seyahat edebildiyse bu tüm Avrupa güvenlik sisteminde açık olduğu anlamına gelir” dedi.

Makul şüpheli yasası: Meclis, Fransa’da OHAL uygulamasını 3 ay uzattı. Yeni tasarıya göre polis, kanıt olmaksızın makul şüpheye dayanarak arama yapabilecek, terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları kapatılabilecek.

TÜRKİYE, BATI TRAKYALIYI SINIR DIŞI ETTİ

Haberin Devamı

TÜRK emniyet kuvvetleri, Suriye’ye gitmek isteyen 40 yaşındaki Batı Trakyalı Türk’ü yakalayarak, Yunan makamlarına teslim etti. Yunan medyasına göre, çarşamba günü yakalanan Gümülcineli Türk, Yunanistan’a sınırdışı edildi. Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP) mensupları tarafından Dedeağaç’da sorgulanan Türk’ün terör örgütü IŞİD ile bağlantısı olduğu tahmin ediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!