El Kaide’den 'güvenli bölge' hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

El Kaide’den güvenli bölge hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 22:05

El Nusra Cephesi, Halep’in kuzeyindeki mevzilerinden çekilmeye başladı. El Kaide’nin Suriye kolunun, uzunca bir süredir muhalif silahlı gruplarla IŞİD arasında çatışmaların da yaşandığı bölgeden sessizce çekilmesi, Türkiye’nin güvenli bölge planlarıyla ilişkilendiriliyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİ BÖLGE ŞEKİLLENECEK

El Cezire’ye konuşan ÖSO’ya bağlı Sultan Murat Tugayı’nın komutanı Yusuf Salih, bölgede IŞİD’in elinde tuttuğu köylere yönelik büyük bir operasyon başlayacağını söyledi. Salih “1 buçuk yıldır yüzlerce köy ve kasabayı işgal altında tutan IŞİD’e karşı başlatılacak operasyonda ilk hedefimiz, Türkmen Barak, Aktarin, Rael ve Çobanbey kasabalarını ele geçirmek” dedi. 3 bin kişilik bir kara gücüyle saldırıya geçeceklerini söyleyen Salih sözlerine, Türkiye tarafından ısrarla oluşturulması istenen güvenli bölge planının da bu operasyona bağlı olarak şekilleneceğini savundu. Haberde, ÖSO’ya bağlı güçlerin sınır hattı ve Halep kırsalındaki operasyonlarda TSK’dan da tank, top ve füze desteği geleceği beklentisi taşıdığı kaydedildi.

Haberin Devamı

PKK VE IŞİD’E KARŞI FETVA

Yerel kaynaklara dayanan, muhalif çizgideki Syriadirect’te El Nusra Cephesi’nin Kilis’e açılan Bab es-Selam kapısına 6 kilometre mesafedeki Azaz’ı boşalttığını belirtirken, örgütün bu kararı Çarşamba günü diğer silahlı gruplarla yaptığı bir toplantıdan sonra aldığını ve söz konusu adımın Türkiye’nin oluşturacağı 97 kilometrelik güvenli bölgeyle ilişkili olduğu yorumunu yaptı.

Bu toplantının ardından Suriye Müslüman Kardeşleri, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için her türlü adımı atmaya hakkı olduğunu belirten bir açıklama yayınlarken, Şam’daki İlim İnsanları Şura Meclisi de muhalif silahlı grupların, IŞİD ve PKK’ya karşı Türkiye’yle birlikte çalışılmasına dair fetva verdi.

GİTTİ EL KAİDE GELDİ EL KAİDE

Ancak Syriadirect, El Nusra Cephesi’nin boşalttığı yerlere Şam Cephesi’yle birlikte Ahraru’ş Şam’a bağlı militanların da konuşlandığını ileri sürdü. El Kaide lideri Eyman ez-Zevahiri’nin temsilcisi ve Zevahiri’nin selefi Usame bin Ladin’in kuryeliğini yapan Ebu Halid es-Suri tarafından Suriye’deki savaşın patlak vermesinden hemen önce kurulan Ahraru’ş Şam bir süredir aralarında Washington Post’un da bulunduğu etkili gazetelerde yayımlanan yazılarında, IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun yürüttüğü savaşa katılabileceklerinin sinyalini vermişti. Türkiye’nin de Ahraru’ş Şam’ın bu operasyonlarda yer alması konusunda ABD’yi ikna ettiği iddiaları gündeme gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!