El Fetih ve Hamas hükümeti kurdu

Güncelleme Tarihi:

El Fetih ve Hamas hükümeti kurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 01:19

Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih anlaşmazlıkları çözerek dün uzlaşı hükümetini kurmaya başardı. 17 bakandan beşi Gazze’den, üçü de kadın. Filistin lideri Abbas’tan “Ayrılıklar sona erdi”, Hamas’tan “Medyada ayrılık haberleri okumayacaksınız artık” açıklamaları geldi. İsrail ise tepkili.

Haberin Devamı

FİLİSTİN’DE dün tarihi bir gün yaşandı. Batı Şeria’yı yöneten Filistin lideri Mahmud Abbas’ın El Fetih partisi ve Gazze’yi hakimiyeti altında tutan Hamas’ın kurduğu teknokrat hükümeti, 23 Nisan’daki “milli mutabakatın” ardından dün uzlaşı hükümetini açıkladı. Ramallah’taki devlet başkanlığı karargahı Mukata’da düzenlenen törende bakanlar Kuran-ı Kerim’e ya da İncil’e el basarak yemin etti. Hamas’ın daha önce “kurulacak hükümette bulunması zorunlu” diye açıklama yaptığı “Esirler Bakanlığı”, hükümette yer almadı. Hükümetin başbakanı ve içişleri bakanı olan Rami Hamdallah, Hamas’ın talep ettiği esirler bakanlığı için öngörülen yetkileri geçici bir süreliğine üzerine aldı. Kabinede Hamas’ın pürüz çıkardığı Riyad Maliki dışişleri bakanlığı koltuğunda.

Haberin Devamı

ABBAS: AYRILIKLAR SONA ERDİ

Törenin ardından konuşan Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Bugün uzlaşı hükümetini kurarak ulusal davamıza büyük zarar veren ayrılıkların sona erdiğini açıklıyoruz” dedi. Abbas ayrıca yeni hükümetin, Ortadoğu Dörtlüsü tarafından belirlenen prensiplere (İsrail’i tanımak, şiddeti reddetmek gibi) ve daha önce yapılan anlaşmalara uyacağını söyledi. Hamas televizyonunun eski başbakan olarak duyurduğu İsmail Haniye ise “Bundan sonra medyada ayrılık haberleri okumayacaksınız artık, tek halk olarak devam edeceğiz” dedi.

İSRAİL: YENİ HÜKÜMETİ TANIMAYIZ

İsrail jetleri, Filistin’de uzlaşı hükümetinin yemin etmesinden birkaç saat önce Gazze’nin güney ve orta kesimlerine saldırdı. İsrail Ordusu Sözcüsü, “İsrail topraklarına son iki günde iki roket fırlatılmasının ardından, İsrail Hava Kuvvetleri Gazze’deki iki yeri hedef aldı” dedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya liderlerine “yeni hükümeti tanımakta acele etmemesi gerektiğini” çağrısı yaparak “Hamas, İsrail’in yok edilmesi çağrısında bulunan bir terör örgütü ve uluslararası toplum bu örgüte kucak açmamalı” dedi. İsrail-Filistin görüşmelerinde arabuluculuk yapan ABD ise hükümette Hamas’ın varlığına dair kaygıları bulunduğunu bildirdi. El Fetih’in Hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren İsrail yönetimi, müzakereleri askıya almıştı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Hamas, 2006 yılında El Fetih'e karşı seçimleri kazanmış, iki grup koalisyon kurmuş, Mahmud Abbas devlet başkanı, İsmail Haniye başbakan olmuştu. Haziran 2007'de Cumhurbaşkanı Abbas, Hamas'ın hâkimiyetindeki hükümeti lağvetmiş, Hamas bu kararı tanımamış ve bir gün sonra El Fetih'i Gazze'den sürmüştü. Taraflar, 2008'de, 2011'de, 2011'de müzakere yürütse de uzlaşı hükümeti kurulamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!