El Baradei: Nükleer silah hayatı sona erdirebilir

Güncelleme Tarihi:

El Baradei: Nükleer silah hayatı sona erdirebilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 17:04

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, 9 ülkenin elindeki nükleer silah ve füzelerin "bildiğimiz anlamda hayatı sona erdirebileceğini" belirterek, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya çağrısını yineledi.

Haberin Devamı

Cezayir'de yapılan Afrika'da nükleer teknolojinin barışçı kullanımı konulu bir konferansta konuşan El Baradei, "Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) amacının, nükleer silahlardan arınmış bir dünya olduğunu her zaman hatırlamalıyız" dedi.

Afrika, Güney Afrika 10 yıl kadar önce nükleer silahlarını imha ettiğinden bu yana, nükleer silahlardan arındırılmış bir kıta olma özelliğine sahip.

UAEK Başkanı, "Nükleer silahlara sahip 9 ülke ve toplam 27 bin nükleer füze başlığı var. Hala güvenliklerinin bir parçası olarak nükleer silahlara dayanan ittifaklara üye ülke sayısı ise 30'dan fazla" dedi.

El Baradei nükleer silaha sahip ülkelerin adını vermedi, ama bilinen nükleer silah sahibi ülkeler şunlar: ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore. Nükleer silaha sahip olduğuna inanılan İsrail ise bu konuda yorumda bulunmuyor.

Haberin Devamı

El Baradei ve UAEK, nükleer silahların yayılmasına karşı mücadele ettikleri için 1995'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!