Ek asker kararına tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Ek asker kararına tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:36

ABD’nin ek asker kararının hemen ardından önceki gün bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmesiyle ABD’nin bu yıl bu ülkede kaybettiği asker sayısı 300’e ulaştı.

Haberin Devamı

Buna karşın ABD’nin gelecek 2-3 hafta içinde göndermeye başlayacağı ek askerler, Taliban hariç hemen herkesi memnun etti. Afganistan’daki NATO ve Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal, ihtiyacı olan kaynağı temin ettiği için Obama’ya teşekkür etti. Kabil’den de “Memnun olduk” açıklaması geldi.
Feminist örgütler bile “Afgan kadınının özgürlüğü için” savaşın büyümesine destek verirken, tek protesto, Beyaz Saray önünde boş tabutlarla protesto yapan bir avuç barış yanlısının eseriydi.
NATO’dan 5000 ek asker
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “NATO ülkelerinin en az 5 bin asker katkıda bulunacağından eminim.” derken, Avrupalı liderler de Obama’yı “cesur karar” için kutladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, 500 asker daha gönderme kararı aldıklarını hatırlattı. Almanya ve İtalya’dan da ek katkı verilebileceği sinyalleri geldi. Fransa ise muharip asker göndermeye şiddetle karşı. Obama, NATO’dan 10 bin asker istiyor.
Taliban: Direniş artacak
Taliban ise kararı kınayarak, “Direnişimiz daha da şiddetlenecek. Yıllar önce Sovyetlere karşı olduğu gibi” açıklamasını yaptı. Pakistan  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na dün düzenlenen ve iki can alan intihar saldırısı, “Taliban’dan ilk cevap” olarak yorumlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!