Egebank davasında Demirel'e verilen beraat kararı bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Egebank davasında Demirele verilen beraat kararı bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 10:48

Yargıtay, yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilen Egebank'tan, 2 şirkete usulsüz kredi verildiği iddiasıyla yargılandıkları davada Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Demirel, yerel mahkemede yeniden yargılanacak.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, “dolandırıcılık” suçundan Yahya Murat Demirel, Ali Süha Paya, Ümit Öndeş, Kemal Doğan, Ersin Çamoğlu ve Özgen Tamuman hakkında beraat, sanık Nevruz Kamil Sağlamyürekli hakkında ise 7 yıl 6 ay ağır hapis ve 6 trilyon TL ağır para cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık Sağlamyürekli ve müdahil TMSF tarafından temyiz edildi. 

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, temyiz istemlerini karara bağladı. Sanık Kemal Doğan hakkında verilen beraat kararını, usul ve yasaya uygun bularak onayan daire, Yahya Murat Demirel, Paya, Öndeş, Çamoğlu ve Tamuman hakkındaki beraat kararını ise bozdu. Kararda, sanık Demirel'in, Egebank'ın yönetim kurulu başkanı, Paya ve Çamoğlu'nun yönetim kurulu üyeleri, Öndeş'in genel müdür vekili, Tamuman'ın kredi izleme ve hukuk işleri birimi grup müdürü olduğu anımsatıldı.

6 MİLYON DOLARLIK KREDİ

Bu kişilerin, Egebank'tan sanık Sağlamyürekli'ye ait Boğaziçi Limited Şirketi ve şikayetçinin ortağı olduğu Olguntürk Dış Ticaret Limited Şirketi'ne banka genel müdürlüğünün teklifi üzerine yönetim kurulu kararları ile suça konu 3'er milyon dolarlık kredi kullandırıldığı ifade edildi. Bankalar yeminli murakıplarınca düzenlenen raporda isimleri geçenlerin tanık olarak dinlenilmesi gerektiği kaydedilen kararda, sanıkların yargılandığı diğer davalara ilişkin dosyaların incelenmesi gerektiği anlatıldı.

Kararda, şöyle devam edildi:  “Bu dosyaların birleştirilmesinin mümkün olmaması halinde, deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bankacılık uygulamalarına aykırı olarak gerekli araştırmalar yapılmadan ve yeterli teminata bağlanmaksızın geri dönmeyeceği açıkça anlaşılır şekilde yüksek miktarlı kredi tahsis edildiğinin belirlenmesi halinde, banka yetkililerinin fiillerinin suç tarihinde yürürlükte bulunan 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nda düzenlenen 'zimmet' suçunu, sanık Nevruz Kamil Sağlamyürekli'nin fiilinin de suça iştiraki oluşturacağı gözetilmeden, eksik soruşturmayla suç vasfının tayininde hata sonucu hüküm kurulması, bozmayı gerektirmiştir.”

Sanıklar, bozma gerekçesine göre yerel mahkemede yeniden yargılanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!