Düşürülen Malezya uçağı davasında karar açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Düşürülen Malezya uçağı davasında karar açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2022 17:49

Hollanda mahkemesi, 2014 yılında Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağının Ukrayna üzerinde düşürülmesine ilişkin davada nihai kararını bugün açıkladı.

Haberin Devamı

Hollanda mahkemesi, 2014 yılında Ukrayna'nın Donetsk kentinde düşürülen ve 289 yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiği kazada yargılanan iki eski Rus istihbarat görevlisi ve bir Ukraynalıyı uçağı düşürmekten suçlu buldu. Yargılanan dördüncü sanık ise beraat etti.

16 MİLYON EURO TAZMİNAT ÖDEYECEKLER

Mahkum olan 3 kişinin ömür boyu hapis cezası aldığı ve kurban yakınlarına en az 16 milyon Euro tazminat ödeyeceği öğrenilirken karar Ukrayna'da memnuniyetle karşılandı.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı yaptığı ilk açıklamada kararın hem hukuki hem de ahlaki açıdan sembolik bir önem taşıdığını vurguladı.

RUSYA: TARİHİN EN SKANDAL KARARLARINDAN BİRİ

Ukrayna'nın doğusunda Malezya’ya ait yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili Hollanda’da görülen davada kararın açıklanmasının ardından, Rusya tarafından açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Malezya Hava Yolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesindeki rollerinden dolayı 3 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi. Kararın tarafsız olmadığının belirtildiği Bakanlık açıklamasında, "Lahey Bölge Mahkemesi'nin mevcut siyasi durum uğruna, adalet ilkelerini ihmal ederek ve Hollanda'nın tüm yargı sistemine ciddi bir itibar darbesi vurarak aldığı karardan derin üzüntü duyuyoruz. Kararın temelini oluşturan kapsamlı tuhaflıklar, tutarsızlıklar ve iddia makamının şüpheli argümanları ile yapılan yasal işlemler, tarihteki en skandal kararlardan biri olma niteliğine sahiptir. Ülkemiz, bu sürece taraf olmamasına rağmen, Hollanda savcılığı davayı farklı bir şekilde sunmak için mümkün olan her yolu denedi. Mahkumiyet ve onunla çelişen gerçekler görmezden geliniyor" denildi.

Haberin Devamı

"RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN SUNDUĞU DELİLLER GÖRMEZDEN GELİNDİ"

Rusya'nın mahkemeye sunduğu delillerin dikkate alınmadığı vurgulanan açıklamada, "Rusya Savunma Bakanlığı tarafından gizliliği kaldırılan ve bir füzenin seri olarak Ukrayna'ya transfer edildiğini gösteren belgeler dikkate alınmadı. Benzer şekilde mahkeme, roketin nereden fırlatıldığını ayrıntılı olarak öğrenmek istemedi. Fırlatmanın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Kiev'in kontrolündeki bölgeden gerçekleştirilmiş olabileceğine dair tüm gerçekler basitçe göz ardı edildi" ifadelerine yer verildi. Bakanlık ayrıca, mahkeme kararının Rusya tarafından tanınmadığının da altını çizdi.

Haberin Devamı

ABD KARARDAN MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın doğusunda Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesindeki rollerinden dolayı 3 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Ukrayna'nın doğusunda Malezya’ya ait yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili Hollanda’da görülen davada kararın açıklanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yazılı açıklama yaptı. Blinken, Malezya Hava Yolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesindeki rollerinden dolayı 3 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Lahey Bölge Mahkemesi'nin kararının 17 Temmuz 2014'te hayatını kaybeden 298 kişi için adaletin sağlanmasına yönelik süregelen çabalarda önemli bir an olduğunu aktaran Blinken, “Bugünkü karar, Hollanda, Avustralya, Belçika, Malezya ve Ukrayna'dan yetkililerden oluşan bir Ortak Soruşturma Ekibi tarafından sürdürülen çalışmanın sonucudur. Karar, Hollanda'nın bu davada gerçeği ortaya çıkarma ve hesap verebilirliği sürdürme konusundaki kesin taahhüdünü yansıtmaktadır. Bu, adalete doğru atılmış sağlam bir adım olsa da, BM Güvenlik Konseyi'nin 2166 sayılı kararında yer alan ‘sorumlulardan hesap sorulacak’ talebini karşılamak için daha çok çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

RUS FÜZESİ İLE DÜŞÜRÜLDÜĞÜ BELİRTİLMİŞTİ

Haberin Devamı

Kazaya ilişkin daha önce yapılan uluslararası bir araştırma sonunda, uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki bölgede Moskova'dan getirilen Rus yapımı BUK füzesi ile düşürüldüğü belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!