Dünyanın kalbine yangın bombası

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın kalbine yangın bombası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 00:00

İKİNCİ 11 EYLÜL: New York, ‘ikinci 11 Eylül’den kılpayı kurtuldu. Broadway’in merkezine park edilmiş bir cipten yükselen dumanlar üzerine bölgeye gelen polis, gaz tüpleri, benzin bidonları ve havai fişeklerle yapılmış zaman ayarlı bir bomba buldu. Binlerce turist bölgeden tahliye edildi.

Haberin Devamı

NEW YORK'TA BOMBA PANİĞİ / FOTO GALERİ

BÜYÜK YANGIN: Yetkililer, “Kanlı bir terör eylemini atlattık. Amatörce planlanan saldırı girişiminin amacı Times Meydanı’nda büyük bir yangın çıkarmaktı” dediler. Eylemi Pakistan Talibanı’nın üstlendiği iddia edildi.

ABD’nin New York kentinin ünlü Times Meydanı’nda hayat önceki akşam yerel saatle 18.30’da (TSİ dün 01.30) durdu. Barut kokusu alan bir tişört satıcısının ihbarı üzerine tiyatrolarıyla ünlü Broadway’in merkezine gelen atlı bir polis memuru, içinden dumanların yükseldiği yeşil Nissan Pathfinder’ın etrafında güvenlik kordonu oluşturdu.
Kısa sürede onlarca polis otosu ve itfaiye aracı bölgeye geldi. Dünyanın en çok ziyaret edilen mekanlarından olan Times Meydanı’ndaki binlerce turist tahliye edildi, birçok cadde trafiğe kapatıldı.
Bomba uzmanlarının araçta yaptığı aramada, ABD’de özellikle barbekülerde kullanılan üç adet propan tüpü, 20’şer litre benzin dolu üç bidon, havai fişekler, zaman ayarında kullanılan elektronik devreler ve iki saat bulundu. Güvenli mesafede tutulan halkın meraklı bakışları altında kontrollü bir patlamayla bomba etkisiz hale getirildi. Cip, DNA ve parmak izi testleri için emniyete çekildi.
Terör eylemi girişimi
Saldırıyı Pakistan Talibanı’nın üstlendiği iddia edilirken polis güvenlik kameralarındaki görüntülerden aracı park eden kişiye ulaşmaya çalışıyor. New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly, “Girişimin amacı ciddi büyüklükte bir yangın çıkarmaktı” dedi. New York Valisi David Paterson ise olayın bir “terör eylemi” olduğunu belirterek, “New Yorklular ihbarı yapan tişört satıcısına ve polise şükran borçludur” diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama da polise “hızlı müdahalesi” için teşekkür ederek, soruşturmada federal yetkilileri devreye soktu. Önlem olarak internetteki uydu haritası uygulaması Google Earth’te Manhattan bölgesi dün karartıldı.

Haberin Devamı

Şasi numarası silinmiş

7. Cadde’ye çıkan 45. Sokak’ta duran araca bomba imha ekipleri ve robotlar müdahale etti. Fünyenin şans eseri bombayı patlatmadığı ortaya çıktı. Plakası sahte çıkan aracın şasi numarasının da silindiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Pakistan Talibanı iddiası

SALDIRI girişimini Pakistan Talibanı üstlendi. İslami bir web sitede yayınlanan açıklamada, “Pakistan Talibanı New York saldırısının Irak’ta öldürülen iki lideri el Bağdadi, el Muhacir ve Müslüman şehitlerin intikamı olduğunu duyurdu” dendi. İddianın gerçek olup olmadığı, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. El Kaide’nin Irak lideri Ebu Hamza Muhacir ve örgütün yerel uzantısı Irak İslami Devleti’nin başı El Bağdadi, geçen ay Irak’ta öldürülmüştü.

New York’u kurtaran tezgâhtarlar

VİETNAM’da savaşmış olan Lance Orton’un tanıdık olduğu barut kokusu, New York’u büyük bir saldırıdan kurtardı. Tişört sattığı tezgâhın yanına park edilmiş araçtan duman yükseldiğini gören Orton ve çanta satıcısı Duane Jackson’ın ihbarı üzerine gelen polis, aracın patlayıcı yüklü olduğunu gördü. Saatler boyunca polise ifade vermek zorunda kaldığı için canı sıkılan Orton, röportaj isteyen basını da tersledi.

Haberin Devamı

Çok ölümcül olabilirdi

Olay yerinde basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Michael Bloomberg, “Çok ölümcül olabilecek bir eylemi önlediğimiz için çok şanslıyız. Kanlı bir olayı atlattık. Bomba ev yapımı ve amatörce görülüyor, ama kuşkusuz patlayabilirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!