Dünya'nın gözü Kızıl Meydan'da! Putin'den ilk mesaj...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2023 10:57

9 Mayıs Zafer Günü dolayısıyla Moskova'da düzenlenen askeri geçit töreni başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin merakla beklenen açıklamasında 'Bugün medeniyet yeniden belirleyici bir dönüm noktasında. Anavatanımıza karşı bir savaş başlatıldı.' ifadelerini kullandı. İşte dünyanın gözünü Moskova'ya çeviren törene dair dikkat çeken detaylar...

Haberin Devamı

Rusya'nın her sene büyük bir coşku ile kutladığı 9 Mayıs Zafer Günü bu sene alışılmış ihtişamından uzak...

Moskova'daki Kızıl Meydan'da düzenlenen geçit töreninde ülkenin son model silahlarını sergileyerek dünyaya meydan okuyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü'nü uzun süredir halk desteğini toplamak ve ülkenin askeri hünerlerini göstermek için kullanıyor.

Dünyanın gözü Kızıl Meydanda Putinden ilk mesaj...

GÖZLE GÖRÜLÜR BİR HUZURSUZLUK VAR

Geçmiş yıllarda Moskova'nın askeri geçit törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan gibi dünya liderleri katılsa da geçtiğimiz sene başlayan Ukrayna savaşı Moskova yönetimini giderek yalnızlaştırdı.

Haberin Devamı

Kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin Kremlin'e düzenlediği İHA saldırısı ve Putin'in 'durdurulamaz' olarak tanımladığı Kinjal hipersonik füzesinin ABD yapımı Patriot hava sistemi ile imha edilmesi sonrası Moskova'da bariz bir huzursuzluk görülürken birçok bölgedeki kutlamalar iptal edildi, güvenlik önemleri artırıldı.

"Ölümsüz Alay Yürüyüşü" adıyla düzenlenen, ülkenin dört bir yanından insanların, İkinci Dünya Savaşı'nda kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla yürüdüğü etkinliğin bu yıl yapılmayacağı açıklandı.

Rusya yönetimi güvenlik endişeleri nedeni ile bu yılki törenin kapsamının değişeceğini açıklasa da Batı medyası Rusya'nın askeri kayıpları nedeni ile sergileyecek silah bulamadığını iddia ediyor.

Dünyanın gözü Kızıl Meydanda Putinden ilk mesaj...

PUTİN: GERÇEK BİR SAVAŞ YÜRÜTÜYORUZ

Son yılların 'en gergin zafer kutlaması' için bu sabah yine binlerce kişi Kızıl Meydan'a akın etti. Rusya Savunma Bakanı Şoygu törene 10 binden fazla kişinin katılmasının beklendiğini ve 125 birim farklı silah ve teçhizatın sergileneceğini duyururken Putin Kızıl Meydan'da yaptığı açıklamada Rusya'nın 'gerçek bir savaş' yürüttüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki Zafer Bayramı geçit töreninde dünyanın bir 'dönüm noktasında' olduğunu söyledi.

Rusya'ya karşı bir savaş başlatıldığını iddia eden Putin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Bugün medeniyet yeniden belirleyici bir dönüm noktasında. Anavatanımıza karşı bir savaş başlatıldı.'

Rusya'yı muzaffer olmaya çağıran Putin, 'Rusya için, silahlı kuvvetlerimiz için, zafer için! Yaşasın' dedi.

Dünyanın gözü Kızıl Meydanda Putinden ilk mesaj...

6 ÜLKENİN DEVLET LİDERİ TÖRENE KATILIYOR

Bu seneki törene kimlerin katılacağı konusunda tartışmalar günler öncesinden başlarken bugün Putin'e Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Beyaz Rusya liderlerinin yanı sıra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da eşlik ediyor. 

Dünyanın gözü Kızıl Meydanda Putinden ilk mesaj...

UKRAYNA SALDIRI ALTINDA

Haberin Devamı

Rusya'da Zafer Günü kutlamaları devam ederken Ukrayna yeni bir saldırı dalgası altında. Ukraynalı yetkililer, sabaha karşı başkent Kiev’i hedef alan 15 Rus seyir füzesinin düşürüldüğünü açıkladı.

Serhiy Popko adlı üst düzey bir askeri yetkili, füzelerin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini, ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

9 MAYIS ZAFER BAYRAMI NEDEN ÖNEMLİ?

İkinci Dünya Savaşı, bugüne kadarki en büyük savaştı. Savaş Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı ve 1945'te sona erdi. Savaşta on milyonlarca insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sovyetler Birliği bu savaşta Nazi Almanya'sını yenilgiye uğratan ittifakın bir parçasıydı ve muhtemelen savaştan en çok etkilenen ülkeydi. Çünkü savaşın büyük bölümü Rusya topraklarında yaşandı.

Haberin Devamı

Mayıs 1945'te Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda koşulsuz teslim anlaşması imzalayarak Avrupa'da yenilgiyi kabul etti. Bu belge, kıtadaki savaşı durdurdu. Ama Asya'da Japonya'yla savaş aynı yılın Ağustos ayına kadar sürdü.

Dünyanın gözü Kızıl Meydanda Putinden ilk mesaj...

Mutlak teslimiyet anlaşması Berlin yakınlarında 8 Mayıs'ta imzalandı. Almanlar, yerel saatle 23.01'de tüm operasyonlarını durdurdu. Rusya'da saat gece yarısını geçmişti.Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de 8 Mayıs'ta Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanıyor.

Zafer Günü uzun ve kanlı bir savaşı ifade ediyordu. Sovyetler Birliği'ndeki birçok aile yakınlarını kaybetti. Ama kısa bir süre sonra Zafer Günü, anma amacını aşarak devlet için ideolojik bir araca dönüştü.

Haberin Devamı

21'inci yüzyılın başlarında Rus lider Vladimir Putin, Zafer Günü'ne daha fazla önem atfetti ve bu günü Rus kimliğinin ayrılmaz bir parçası haline getirmeye çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!