Dünyanın dini liderleri İstanbula'da buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın dini liderleri İstanbulada buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 13:37

Global İnanç Temelli Topluluklar Ağı kurmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA), bu amaçla tüm dünyadan dini liderleri İstanbul'da düzenleyeceği toplumda bir araya getirecek.

UNFPA'dan yapılan açıklamaya göre, pazartesi günü başlayacak ve iki gün sürecek Global Forum toplantılarında, Hindu, Budist, Sih, Yahudi, Hristiyan ve Müslüman dini liderler, HIV-AIDS, üreme sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, anne ölümlerinin azaltılması, kadının güçlendirilmesi gibi konuları ele alacak.

UNFPA tarafından inanç temelli topluluklar arasında işbirliğini geliştirmek üzere planlanan Global Forum için 2006 yılından beri çalışmalar yapıldığını ifade eden Birleşmiş Milletler yetkilileri, ilk kez düzenlenecek olan bu foruma ev sahipliği için İstanbul'un seçildiğini ve bu girişimin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından bizzat desteklendiğini kaydettiler.

Birleşmiş Milletlerin diğer örgütlerinin de katılımı ve desteğiyle daha önce benzeri bölgesel toplantılara öncülük eden UNFPA, İstanbul'daki Global Forum'a hazırlık olarak Aralık 2007'den bu yana bir dizi bölgesel toplantılar düzenlemişti.

Bu toplantıların Afrika ayağı Güney Afrika'nın Durban, Asya-Pasifik ayağı Malezya'nın Kuala Lumpur, Arap ülkeleri ayağı Mısır'ın Kahire ve Latin Amerika-Karayibler ayağı da geçen ay Arjantin'in Buenos Aires kentinde yapıldı.

UNFPA İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, konuyla ilgili çabaların 100'den fazla ülkede 400 ortakla birlikte yürütüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

"UNFPA, Binyıl Kalkınma Hedeflerinde belirlenen sosyal ve kültürel ortamın gerçekleştirilmesine destek vermeyi kendisine hedef olarak koymuştur. Bu nedenle biz UNFPA olarak, HIV-AIDS, üreme sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, anne ölümlerinin azaltılması, kadının güçlendirilmesi gibi konularda inanç temelli topluluklarla işbirliğimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Bunun, 15 yıl önce Kahire'de kabul edilen Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Planının en can alıcı noktası olduğuna dikkatinizi çekerim."

UNFPA tarafından düzenlenen ve 75 farklı kurumu bir araya getirecek Global İnanç Temelli Topluluklar Toplantısının açılış töreni, pazartesi günü İstanbul'da yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!