Dünya memnun

Güncelleme Tarihi:

Dünya memnun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2023 07:00

İsrail’in Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırıların 47’nci gününde rehine ve tutuklu takası karşılığında dört günlük ateşkesi kabul etmesi tüm dünyada yankı buldu.

Haberin Devamı

Karar neredeyse tüm ülkelerde olumlu karşılanırken, İsrail içindeki bazı kesimler anlaşmanın karşısında durdu.

TÜRKİYE: OLUMLU BİR GELİŞME

- Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, mutabakata tam riayet edilmesinin beklendiğinin altı çizilerek, “Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz” denildi.

Bu arada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Filistinli yetim ve öksüz çocukların Türkiye’ye getirilmesi için çalışma yaptıklarını açıkladı.

FİDAN: HEDEF TAM ATEŞKES OLMALI

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi’ni temsil eden temas grubunun Londra ve Paris’te yaptığı görüşmelerde, “Gazze’de hedef tam ateşkes olmalı. İsrail üzerinde nüfuz sahibi ülkeler kalıcı barış için baskı yapmalı” dedi.

Haberin Devamı

HERZOG DESTEKLEDİ

- İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ateşkes anlaşması ve Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasıyla ilgili çekincelerin, anlaşılabilir olduğunu, ancak koşullar göz önüne alındığında, rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmayı desteklediğini söyledi.

BİDEN’DAN MISIR VE KATAR’A TEŞEKKÜR

- ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmayı güvence altına alma çabalarından dolayı Katar ve Mısır’a teşekkür ederek anlaşmanın bütünüyle sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X üzerinden “Bugünkü sonuç, ABD yönetiminin yorulmak bilmez diplomasisi ve aralıksız çabasının sonucudur” diye paylaşımda bulundu.

RUSYA: İLK İYİ HABER

- Rusya, anlaşmayı uzun zamandır bölgeden gelen ilk iyi haber olarak niteledi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, insani duraklamaların sürdürülebilir bir çözüme giden tek yol olduğunu kaydetti.

KALICI ATEŞKESE İLK ADIM

-Sürecin en önemli mimarlarından biri olarak gösterilen Katar’da Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, anlaşmanın savaşa ve kan dökülmesine son verecek, kapsamlı ve adil bir barış süreci için ciddi görüşmelere yol açacak, sürdürülebilir bir anlaşma olmasınını umduğunu söyledi. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da dört günlük ateşkesin, uzun vadeli ateşkese doğru atılan ilk adım olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

ÇÖZÜMÜN ÖNÜ AÇILSIN

- Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, Londra’da gazetecilerle düzenledikleri buluşmada rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze Şeridi’ne yardımların arttırılmasını içeren anlaşmanın iki devletli bir çözüm için görüşmelerin yeniden başlamasını sağlaması gerektiğini dile getirdi.

AVRUPA OLUMLU KARŞILADI

- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Avrupa Birliği’nin bu duraklamayı “Gazze’ye insani yardım dalgası” için kullanacağını söyledi. Almanya, Fransa ve İngiltere’den gelen açıklamalarda da olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

PEKİN: İNSANİ KRİZ HAFİFLESİN

Haberin Devamı

- Çin Dışişleri Bakanlığı, takas anlaşmasına destek vererek, Pekin’in, anlaşmanın çatışmaların azalmasını teşvik etmeye yardımcı olacağını umduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!