Dünya basınından tezkere yorumları

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından tezkere yorumları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2003 14:47

Batılı gazeteler, asker gönderme kararının Mart tezkeresinin nedeniyle bozulan Türkiye-ABD ilişkilerinin iyileştirilmesine katkıda bulunacağını belirtirken kararın ABD'nin ortak bir eylem planını kabul ederek Kuzey Irak'taki PKK unsurlarını yok etme güvencesini vermesinin ardından alındığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türk halkının asker göndermeye karşı olduğunu kaydeden Batılı basın, Iraklı Kürtler ve Irak Geçici Hükümetinin olumsuz tavrına da işaret etti.

FINANCIAL TIMES: ABD KARARI KOLAYLAŞTIRDI

Etkili Financial Times gazetesi, Irak'a asker gönderme kararını değerlendirirken bu karan "ABD'nin Kürt asilerin kalıntılarının oluşturduğu tehditi yok etmeye yönelik ortak bir planı kabul ederek kolaylaştırdığı" yorumunu yaptı.

Gazete, Ankara'nın kararının, New York'ta yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararının onaylanacağına ilişkin kuşkuların arttığı bir döneme denk düstüğüne dikkat çekerken ABD, artık ağırlığı Güvenlik Konseyi'nin desteğini sağlamaktan çok Türkiye ve Rusya gibi ülkelerle ikili bir anlaşmaya varmaya verdiğini öne sürdü.

IHT: ABD, MÜSLÜMAN ASKERİ ÇOK İSTİYOR

Haberin Devamı

Türkiye'nin Irak'a asker göndermesinin ABD ile ilişkilerini iyileştirmesine katkıda olacağını belirten İnternational Herald Tribune de, kararın Türkiye'nin ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Cofer Black'ın ülkesinin PKK tehdidini yok edeceği güvence aldıktan sonra verildiğine dikkat çekti. Gazete, "Türkiye, NATO'nun tek Müslüman ülkesi ve Washington, Müslüman ülkelerinden kuvvetlerin Irak barış gücüne katılmasını çok istiyor" yorumunu yaptı.

GULF DAİLY NEWS: TÜRKLERİN ÇOĞU ASKER GÖNDERMEYE KARŞI

Irak'a asker gönderme kararını değerlendiren Körfez gazetelerinden Gulf Daily News de, "Türklerin çoğu Irak'a asker gönderilmesine karşı ve geçen Mart ayında Parlamento hükümetin ABD kuvvetlerinin Irak savaşı öncesi Türkiye'ye konuşlanmasına ilişkin talebini reddetmişti" diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!