Dünya alkışlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya alkışlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

Dünya liderleri, Mısır geçici yönetimine ve bundan sonraki muhtemel hükümetlerine, demokrasi, şeffaflık ve özgürlük çağrısı yaptı. 1979 İsrail-Mısır Antlaşması’nın bozulmaması gerektiğini söyleyerek, tebrik mesajları yolladılar.

Haberin Devamı

DÜNYA liderleri, Mısır’da iki buçuk haftadır süren ayaklanmanın ardından Mübarek’in nihayet istifa etmesine alkış tuttu. Mısır halkına tebrik mesajlar yollayan liderler, geçici yönetime ve bundan sonraki muhtemel Mısır hükümetlerine, demokrasi, şeffaflık ve özgürlük çağrısı yaparken, 1979 İsrail-Mısır Antlaşması’nın bozulmaması gerektiğini söylediler.

Obama: Bu daha başlangıç

Tahrir Meydanı’nda haftalar süren gösterilerin ardından Hüsnü Mübarek’in istifasını, “Halkın değişime olan açlığının karşılanması” olarak yorumlayan ABD Başkanı Barack Obama, “Mısır halkı konuştu. Onların sesini duyduk. Mısır bir daha asla aynı Mısır olmayacak. Mısırlılar, sahici bir demokrasiden başka hiçbir şeyin günü kurtaramayacağını açıkça ifade etti” diye konuştu.

Mısır halkının evrensel haklarını talep etmeye başlamasıyla, geçtiğimiz haftalarda tarih çarkının terse dönmeye başladığını vurgulayan ABD Başkanı, protestocuların, bunu yaparken, adaletin yalnızca şiddetle kazanılacağı düşüncesinin yanlışlığını da kanıtladıklarını söyledi. Obama,  “Bu, Mısır’daki değişimin sonu değil, başlangıcı” dedi. Amerikalı lider, “Kurtuluş” anlamına geldiğinin altını çizdiği Tahrir Meydanı’ndaki gösterileri, Almanya’da Berlin Duvarı’nın çökmesi, Endonezya’da halkın Devlet Başkanı Suharto’ya karşı ayaklanması ve Hindistan’ın bağımsızlık sembolü Mahatma Gandi’yle karşılaştırdı.

Haberin Devamı

BM: Şeffaf olunmalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun,  Mısır’da yaşanan bu tarihi anda, halkın meşru isteklerini karşılayacak şeffaf,  düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönünde yaptığı çağrıyı yinelediğini  söyledi. Geçiş döneminde net bir yol çizilmesi gerektiğini belirten Ki Mun, “Bu süreçte insan haklarına ve medeni özgürlüklere tamamen saygı  gösterilmesi, içten ve kapsayıcı bir diyaloğun sağlanması hayatidir” dedi

AB: Gelecek halkın elinde

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’in kararına saygı duyduklarını vurgulayarak, “Geri çekilmek suretiyle Mısır halkının sesine kulak verdi; daha hızlı ve derin reformların önünü açtı” şeklinde konuştu. Bundan sonra önemli olanın, geniş tabanlı bir hükümet kurulması olduğunu savunan Ashton, “Mısır’ın geleceği Mısır halkının elinde” dedi.

Haberin Devamı

İsrail: Antlaşmaya uyulmalı

Tepkisi en çok merak edilen ülkeler arasında bulunan İsrail’dense temkinli bir yorum çıktı. Adı açıklanmayan üst düzey bir devlet yetkilisi, istifa hakkında yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu belirterek, “Mısır’da demokrasiye geçişin kansız olmasını ve barış antlaşmasının bâki kalmasını umuyoruz” ifadesini kullandı.

Almanya: Sevinci paylaşıyorum

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Mısır halkını kutlayarak, “Tarihi bir değişime tanıklık ediyoruz. Sokaklardaki milyonlarca Mısırlının sevincini paylaşıyorum” diye konuşurken, 1979’da imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması konusunda hassasiyet beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İngiltere: Büyük bir fırsat

Mısır’da artık “açık, demokratik ve özgür” bir toplum beklediklerini söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron’sa, “Mısır’ın elinde şimdi tüm ülkeyi biraraya getirebilecek çok değerli bir fırsat var. Mısır’ın ve Mısır insanının bir dostu olarak, bu yolda onlar yardım adına ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu. Mübarek’in gidişinin yalnızca bir “ilk adım” sayılması gerektiğinin altını çizen Cameron, ülkeyi bundan sonra yöneteceklerin, halkı dinlemeleri gerektiğini söyledi.

Fransa: Özgür seçime gidilmeli

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mübarek’in kararını “yürekli ve kaçınılmaz” şeklinde nitelerken, yeni yönetimin, ülkeyi şeffaf ve özgür seçim ortamına demokratik bir şekilde götürmesini umduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Arap Birliği: Beyaz devrim

Daha önce yaptığı açıklamalarda, gerekirse Mısır’da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini söyleyen Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ulusal konsensüsün oluşması adına geleceğe baktığını kaydederek, “Artık büyük bir fırsat var. Bu beyaz devrim ve cumhurbaşkanının istifasından sonra bir pencere açıldı” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!