Dualar futbolun babası Pele için

Güncelleme Tarihi:

Dualar futbolun babası Pele için
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2022 07:00

Bir yılı aşkın süredir kolon kanseri tedavisi gören Brezilyalı futbol efsanesi Pele’nin sağlık durumu kötüye gidiyor. Sao Paulo’da tedavi gören 82 yaşındaki eski futbolcunun hastalığının ilerlediği, kalp ve böbreklerdeki yaşamsal fonksiyonların ciddi tehdit altında olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

23 Ekim 1940’ta dünyaya gelen ve tam adı Edson Arantes do Nascimento olan Pele, tartışmasız futbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ismi... Bu oyunun ilk küresel yıldızı... Evet, futbol bir İngiliz icadı olabilir ama onu yeryüzünün en sevilen oyunu yapan da Pele’dir. O, herkesin idolüydü. Bugün bazılarının kendisinden daha ‘üstün’ gördüğü Messi ve Maradona da Pele’yi örnek alarak futbolcu oldu. O kadar olağanüstü bir yetenekti ki, iletişim ve ulaşım imkânlarının çok sınırlı olduğu, bir mektubun şehirden şehre bir haftada gidebildiği 1960’lı yıllarda bile adı bütün dünyaya nam salmıştı. Pele’nin forma giydiği Santos ve Brezilya Milli Takımı hangi kıtaya, hangi ülkeye giderse gitsin, yüzbinler statlara akın ediyor, tribünler dolup taşıyordu.

Dualar futbolun babası Pele için

Pele’nin kızı Kely Nascimento, hastane odasından babasıyla çekilmiş bir fotoğrafını sosyal medyadan paylaşarak, “Hâlâ mücadele ediyoruz ve inancımızı koruyoruz. Birlikte bir gece daha” diye yazdı.

Haberin Devamı

‘PATATES TARLASI’NDA BiNLERCE TEKME

Günümüz yıldızlarının ‘halı’ gibi çim zeminlerde yaptığı estetik hareketleri o, patates tarlasından farksız sahalarda yapardı. Kariyeri boyunca yüzlerce rakibinden binlerce acımasız tekme yedi, defalarca sakatlandı. Çünkü onu durdurmanın başka yolu yoktu. ‘Milli servet’ denilerek Santos’tan Avrupa kıtasına transferi yasaklanan Pele, ilginçtir kariyerini New York Cosmos’ta noktaladı. Onu Brezilya’dan ABD’ye götüren de bir Türk’tü. Avrupa futbolunu ABD’de yaygınlaştırmak için New York Cosmos’u kuran Ahmet Ertegün, olağanüstü çabalar sonucunda Pele’yi 1974’te transfer etmeyi başardı. 1956-74 yılları arasında Santos’ta forma giyen Pele, sonrasında 3 yıl New York Cosmos’ta oynayıp futbolu bıraktı. Santos’ta 25 şampiyonluk kazanan Pele, Brezilya Milli Takımı ile de 3 kez (1958, 1962, 1970) Dünya Kupası kaldırdı. Hazırlık maçları dahil olmak üzere forma giydiği bin 363 maçta bin 279 gol atarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi. Bugün boksta Muhammed Ali, basketbolda Michael Jordan neyse futbolda Pele odur. Belki daha da fazlasıdır. Dualarımız seninle Pele...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!