DSÖ Direktörü gözleri dolarak açıkladı… “Aileme para yollamak istiyorum ama hayattalar mı bilmiyorum!”

Güncelleme Tarihi:

DSÖ Direktörü gözleri dolarak açıkladı… “Aileme para yollamak istiyorum ama hayattalar mı bilmiyorum”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 15:46

Koronavirüs salgını başlamadan önce çoğumuz onu tanımıyorduk. Ama neredeyse üç yıla yakın bir süredir hayatımızın bir parçası haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, bu kez koronavirüs salgınıyla ilgili değil; ailesini de yerle bir eden savaşla ilgili konuştu. DSÖ'nün başındaki ismin söylediklerinin hazmı ise oldukça zor...

Haberin Devamı

Etiyopya’da 2020'de savaşın başlamasından bu yana bölge, telefon ve internet olmadan dış dünyayla bağlantısı kesilmiş durumda.

Etiyopya hükümeti, bölgeye önemli teslimatları engelleyen ablukadan şikâyetçi ve Tigray’da savaş hâlâ tüm şiddetiyle sürüyor.

Savaşta on binlerce sivil öldü ve milyonlarca insan acilen gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Dünya Gıda Programı, Tigray'ın 5,5 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısının 'şiddetli' gıda ihtiyacı içinde olduğunu söylüyor.

DSÖ Direktörü gözleri dolarak açıkladı… “Aileme para yollamak istiyorum ama hayattalar mı bilmiyorum”
ETİYOPYA'DA DEVAM EDEN SAVAŞLA İLGİLİ ÇARPICI SÖZLER

Etiyopya eski sağlık bakanı ve şimdi Dünya Sağlık Örgütü’nün Direktörü olan Dr. Tedros Ghebreyesus, savaş hakkında ilk kez konuşmuyor.

Haberin Devamı

Ancak bu kez neredeyse gözyaşlarına boğulmak üzereyken konuşuyor ve söyledikleri yenilir yutulur cinsten değil.

Ghebreyesus, yaptığı açıklamada ülkesindeki durumun Ukrayna'dakinden daha kötü olduğunu söyledi ve küresel tepkideki farklılığın arkasında ırkçılığın olduğunu öne sürdü.

“Tigray'daki insani krizin hiç abartmadan Ukrayna'dan daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ve bunu aylar önce de söyledim; belki sebebi Tigray'daki insanların ten rengidir.”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, Etiyopya'nın savaşın parçaladığı Tigray bölgesindeki 'açlıktan ölmek üzere olan' akrabalarına para gönderemediğini açıkladı.

DSÖ Direktörü gözleri dolarak açıkladı… “Aileme para yollamak istiyorum ama hayattalar mı bilmiyorum”
DSÖ Direktörü oldukça yorgun ve bitkin görünüyor...

"AİLEME PARA GÖNDEREMİYORUM ÇÜNKÜ..."

“Orada çok akrabam var. Onlara para göndermek istiyorum. Ama onlara para gönderemem. Çünkü kimin ölüp kimin hayatta olduğunu bile bilmiyorum.”

Ghebreyesus, 2020'de Etiyopyalı bir generalin Tigray isyancıları için silah tedarikine yardım ettiği yönündeki suçlamalarını reddetti. DSÖ’nün başındaki isim “Bu durumda taraf tuttuğuma dair haberler var. Bu doğru değil'” diye tweet attı.

Haberin Devamı

Mart ayında Tigrayan güçleri ile Etiyopya hükümeti arasında kabul edilen insani ateşkesin ardından aylarca süren sakinliğin ardından çatışmalar bu hafta yeniden başladı.

Tigrayan güçleri bugün, hükümetin bölgenin başkenti Mekelle'de hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

DSÖ Direktörü gözleri dolarak açıkladı… “Aileme para yollamak istiyorum ama hayattalar mı bilmiyorum”
MİLYONLARCA İNSANI FELAKETE SÜRÜKLEYEN SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Tigray güçlerine bağlı televizyon, yıkılan bir binanın görüntülerini gösterdi ve saldırılarda sivillerin öldüğünü söyledi, ancak hükümetten herhangi bir açıklama yapılmadı ve raporların bağımsız olarak doğrulanamadığı belirtildi.

ABD'li yetkililer, bu savaşta, binlerce kişinin öldüğünü, iki milyondan fazla insanın evini terk ettiğini ve yaklaşık 700.000 kişinin 'kıtlık benzeri koşullarda' yaşamaya terk edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!