Dörtlü masadan yol haritası adımı... Moskova’da Türkiye, Suriye, İran ve Rusya toplantısı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Dörtlü masadan yol haritası adımı... Moskova’da Türkiye, Suriye, İran ve Rusya toplantısı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2023 07:00

Moskova’da yapılan Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları toplantısından ‘Şam ile Ankara’nın ilişkilerinin normalleşmesi için bir yol haritası hazırlanıp liderlere sunulması’ kararı çıktı.

Haberin Devamı

RUSYA’nın başkenti Moskova’da gerçekleşen Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri bakanları dörtlü görüşmesinde Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin normalleşmesi için yol haritası hazırlanması kararı çıktı. Üç saat kadar süren görüşmede ayrıca bir ilk yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 2011’de Suriye savaşının başlamasından bu yana ilk defa Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya gelmiş oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ev sahipliğinde gerçekleşen dörtlü görüşme, Moskova merkezindeki çarlık Rusya döneminde inşa edilmiş dışişlerinin konuk evi olarak kullandığı “Morozov” malikânesinde yapıldı. Toplantı öncesinde Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Sergey Lavrov ile ayrıca ikili görüşme gerçekleştirerek Ukrayna krizi bağlamında tahıl koridoru anlaşmasının akıbetiyle Azerbaycan-Ermenistan barış sürecini ele aldı. Görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, tahıl koridoru anlaşmasının en az 2 ay daha uzatılması yönünde netice alabileceklerine inandıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Dörtlü masadan yol haritası adımı... Moskova’da Türkiye, Suriye, İran ve Rusya toplantısı yapıldı


DÖRT HEYET KATILDI

Dörtlü masada Çavuşoğlu liderliğindeki Türk heyeti, Mikdad liderliğindeki Suriye ekibiyle, Rus heyeti ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyen öncülüğündeki Tahran heyetiyle karşılıklı oturdu. Lavrov, taraflara Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi için heyetlere bir yol haritası belirlenmesi talimatı verilmesini önerdi. Yol haritasının tamamlanması halinde ülke liderlerine sunulabileceğini söyleyen Lavrov, “Burada bulunan dört ülkenin Suriye egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde hareket ettiğini vurgulamak isterim. Biz Suriye’ye çözüm formülü geliştirmeye çalışırken ABD ihtilafı alevlendirecek adımlar atıyor. Fırat’ın doğusunda Kürtlere bölücülük yaptırmakla yetinmeyerek Rakka bölgesinde DEAŞ ve diğer terör örgütlerini bir araya toplayıp Özgür Suriye Ordusu adı altında yeni bir bölücü merkez kurma peşinde” ifadelerini kullandı.

TEMAS SÜRECEK

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada görüşmenin yapıcı bir atmosferde gerçekleştiği ve temasın sürdürülmesi üzerinde mutabık kalındığı belirtildi. Bakan Çavuşoğlu da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Moskova’da gerçekleşen Suriye konulu toplantıda dört ana madde ele alındı: 1- Terörle mücadelede işbirliği. 2- Mülteci geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde hazırlanması ve sağlanması. 3- Siyasi sürecin ilerletilmesi. 4- Suriye toprak bütünlüğünün korunması gereğini vurguladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!