Donald Tusk yeni başbakan... Polonya’da 8 yıl sonra popülist yönetim gitti

Güncelleme Tarihi:

Donald Tusk yeni başbakan... Polonya’da 8 yıl sonra popülist yönetim gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 07:00

Polonya’da sağ popülist siyasetçi Mateusz Morawiecki liderliğindeki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) sekiz yıllık iktidar dönemi sona erdi. Morawiecki hükümetinin parlamentodaki güven oylamasını 190’a karşı 266’yla kaybetmesinin ardından, yeni hükümeti kurma görevi Donald Tusk’a verildi.

Haberin Devamı

PiS, geçen ekim ayındaki seçimlerden birinci parti olarak çıkmış ancak tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamamış ve koalisyon ortağı bulamamıştı.

AB POLİTİKALARINA GERİ DÖNÜŞ

Sivil Koalisyon Partisi’nin lideri Tusk’ın AB yanlısı koalisyonu ise meclis çoğunluğunu sağlayacak kadar sandalye kazanmayı başarmıştı. 2007-2014 yılları arasında Polonya Başbakanlığı yapan Tusk, 2014-2019 yılları arasında ise Avrupa Konseyi Başkanlığı’nı yürütmüştü. Morawiecki döneminde Varşova ve AB arasında birçok fikir ayrılığı yaşanmış, Brüksel, hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygılar nedeniyle Polonya’ya 36 milyar Euro’luk AB fonlarını vermeyi reddetmişti. Tusk hükümetinin AB ile ilişkileri restore etmesi ve özellikle yargı sistemiyle ilgili adımlar atması bekleniyor. Öte yandan Morawiecki’ye güvenoyu alma imkânı olmadığı halde hükümeti kurma yetkisi veren muhafazakâr Cumhurbaşkanı Andrzei Duda’nın, Tusk hükümetinin çıkaracağı yasaları veto edebileceği öngörülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!