DNA kodlarını uzaya bırakacak

Güncelleme Tarihi:

DNA kodlarını uzaya bırakacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 00:00

Astronot babasının izinden giden 6. uzay turisti Amerikalı video oyunları kralı Richard Garriott, Soyuz roketiyle dün yola çıktı. Garriott ismi açıklanmayan iki ünlünün DNA kodlarını uzaya bırakacak.

Haberin Devamı

Baykonur'dan dünya dışına

Uluslararası Uzay İstasyonu UUİ

1973’te iki ay ilk uzay istasyonu Skylab’da görev yapan babası Owen’in izinden gitmeyi hayal eden Richard, böylece aile geleneğini turist olarak da olsa sürdürmeyi başarmış oldu. Kazakistan’ın Baykonur uzay üssünden gerçekleşen fırlatmada Rus yapımı Soyuz-FG taşıyıcı roketiyle Soyuz-TMA kapsülü kullanıldı. Öğle saatlerinde gerçekleşen starttan 9 dakika sonra uzay aracının Dünya yörüngesine ulaştığı açıklandı. Uzay çalışmalarına mali destek amacıyla uzaya gönderilen turistin yanı sıra, Soyuz-TMA aracında aracın kaptanı ABD’li astronot Mike Fincke ile Rus kozmonot Yuri Lonçakov da bulunuyor.

30 milyon dolar harcadı

Soyuz TMA uzay aracının üç gün sonra Uluslararası Uzay İstasyonu UUİ ile kenetlenmesi planlanıyor. Yaklaşık 30 milyon dolar harcayarak 10 günlük uzay yolculuğuna çıkan video oyunları kralı Richard Garriott, amacının sadece Dünya’ya uzaydan bir göz atmak olmadığını da açıkladı. Yolculuk öncesi düzenlenen basın toplantısında bilimsel bir çalışma yapacağını da belirten uzay turisti, yanında iki ünlü şahsiyetin DNA kodlarını götürdüğünü ve bu kodları içeren kapsülü gelecek nesillere malzeme olabilmesi için uzay boşluğuna bırakacağını açıkladı.

Uzaya giden ilk astronot çocuğu

Uzaya giden altıncı turist öncekilerden biraz farklı. Garriott (sol başta), uzaya giden ilk astronot çocuğu. Ayrıca uzay istasyonunda deneyler yapmayı planlıyor. Uzay yolculuğunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini ve astronotların uyku özelliklerini inceleyecek olan Garriott, ismini açıklamadığı iki ünlü kişinin DNA kodlarını da uzay boşluğuna bırakacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!