Diskalifiye edilebilir: İsrail’in şarkısına inceleme

Güncelleme Tarihi:

Diskalifiye edilebilir: İsrail’in şarkısına inceleme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2024 07:00

İsrail’in Eurovision şarkısı, Hamas saldırısına gönderme yaptığı iddiasıyla inceleme altına alındı. Şarkının siyasi mesaj içerdiği gerekçesiyle yarışmadan diskalifiye edilmesi değerlendirilirken, Gazze’de binlerce sivili katleden İsrail’in geçen hafta Eurovision’a kabul edilmesi infial yaratmıştı.

Haberin Devamı

İsrail’in, 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç’te yapılacak Eurovision şarkı yarışmasına katılacağı “Ekim Yağmuru” (October Rain) adlı şarkı, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından incelemeye alındı. EBU yaptığı açıklama ile İsrail’in şarkı sözlerinin siyasi mesaj içerdiği iddiası nedeniyle inceleme başlatıldığını duyurdu ve İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ile görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekti.

HAMAS SALDIRISINA ATIF

İsrail’in yarışmaya katılacağı şarkının sözleri basına sızmış, Hamas’ın 7 Ekim saldırısına atıf içerdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı. İsrail’in Hayom gazetesi, yarışmada şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek parçada “Nefes alacak hava kalmadı” ve “Hepsi iyi çocuklardı, her biri” gibi ifadelerin yer aldığını duyurmuş, bunun Hamas’ın 7 Ekim saldırıları sırasında sığınaklara saklanan insanlara açık bir ima olduğunu dile getirmişti. Haberde ayrıca şarkı sözlerinde çiçeklere de vurgu yapıldığı, bunun da savaşta ölenler için kullanılan askeri bir kod olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Diskalifiye edilebilir: İsrail’in şarkısına inceleme

Bu yıl Eurovision’un yapılacağı İsveç’in Stockholm kentinde, İsrail’in yarışmadan çıkarılması için gösteri düzenlendi.

KÜLTÜR BAKANI: SKANDAL 

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, şarkı sözlerinin siyasi olduğu iddiasını reddetti ve diskalifiye edilmesinin “skandal” olacağını söyledi. Kendisini siyasi olmayan bir yarışma olarak tanımlayan ve bu kuralı ihlal ettiği düşünülen yarışmacıları diskalifiye eden Eurovision, Ukrayna saldırıları nedeniyle 2022’de Rusya’yı ihraç etmesine rağmen, İsrail’in Gazze katliamına sessiz kalmış ve yarışmaya katılmasına onay vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!