Dışişleri: Minare yasağı hayal kırıklığı

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: Minare yasağı hayal kırıklığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 11:26

Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, "İsviçre’de 29 Kasım 2009 günü gerçekleştirilen referandumda, ülkede minare yapımının yasaklanması girişiminin onaylanması hayal kırıklığı yaratmıştır" denildi.

Haberin Devamı

Bu karar, temel insani değerler ve özgürlüklere aykırı talihsiz bir gelişmedir. Çok kültürlülük, hoşgörü ve insan haklarına saygı gibi değerler toplumsal huzur ve barış açısından da önem taşımaktadır. 

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Girişimi’nin iki eş sunucusundan biri olan  Türkiye, farklı kültür ve inançlar arasında karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamının güçlendirilmesi yönünde yoğun çaba içerisindedir. İsviçre halkının bu  kararı ülkemizde büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır.  

Öte yandan, artık ikinci vatanları olarak kabul ettikleri İsviçre’de yaşayan 100 binden fazla vatandaşımızın da alınan karardan  kaygı duymaları tabiidir.

Çeşitliliğe saygı ve uzlaştırıcı geleneğiyle uluslararası alanda saygın bir yer edinmiş olan İsviçre’nin,  gelenekleriyle  bağdaşmayan bu durumu düzeltici adımlar atması  Türkiye’nin yanı sıra   uluslararası kamuoyunca da beklenmektedir.

Haberin Devamı

GÜL: TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE AYKIRI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre'de yapılan “minare referandumu”nun temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirterek, “Bu İsviçreliler için ayıp olmuştur” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Ürdün'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

 

İsviçre'de yapılan “minare referandumu”nun sonuçlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Gül, böyle bir konunun referanduma götürülmesinin temel hak ve özgürlükler anlayışına aykırı olduğunu söyledi.

 

Gül, konunun ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Batı dünyasında, İslamofobia dediğimiz İslam düşmanlığının nasıl geliştiğini göstermesi açısından dikkat çekici bir unsurdur. İsviçreliler için ayıp olmuştur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!