Dışişleri Komisyon üyelerinden F-16 çağrısı: Meclis adım attı sıra Kongre’de

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Komisyon üyelerinden F-16 çağrısı: Meclis adım attı sıra Kongre’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 07:00

Meclis Dışişleri Komisyonu’nun İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından, Ankara’da gözler F-16 satışı için bu konuyu öne süren ABD Kongresi’nin atacağı adıma çevrildi.

Haberin Devamı

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından gözler ABD Kongresi’nin F-16 konusunda atacağı adımlara çevrildi. Türkiye’nin, teklifin Meclis Genel Kurul onayı aşamasında bir adım atmadan önce ABD Kongresi’nin kararını bekleyeceği belirtiliyor.

SON SÖZ GENEL KURUL’DA

Teklif üzerinde ikinci kez oturum yaparak 4 saat boyunca Türkiye’nin kazanımlarını ve kayıplarını masaya yatıran Dışişleri Komisyonu’nun aldığı onay kararında son söz, Meclis Genel Kurulu’nda söylenecek. Komisyonda kabul edilen protokole ilişkin yasa teklifi, komisyon raporunun sunulmasının ardından görüşüleceği Genel Kurul’da kabul edildikten sonra yasalaşacak.

ADIM ATMA SIRASI ABD’DE

Hürriyet’in görüştüğü komisyon üyeleri, Türkiye’nin ABD’den tedarik etmek isteği F-16’lara işaret ederek sıradaki adımın artık ABD Kongresi’nde olduğunu söylediler. Özellikle terörle mücadele ve savunma sanayisi ürünlerindeki kısıtlamalar konusunda İsveç ile ilgili kazanımlar elde edildiğini belirten üyeler, İsveç’in Türkiye’nin kaygılarını anladığını ve gerekli adımları attığını da kaydettiler.

Haberin Devamı

Dışişleri Komisyon üyelerinden F-16 çağrısı: Meclis adım attı sıra Kongre’de

ABD’YE ZİYARET PLANI

Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Komisyonu üyeleri yeni yılın ilk günlerinde ABD Kongresi’ne çıkarma yaparak, senatörlerden verilen sözlerin tutularak F-16 konusunun artık sonuçlandırılmasını isteyecek. Ankara, İsveç’in üyeliği konusunda ABD Kongresi’nden çıkacak karara göre tavrını netleştirecek.

SÜREÇTE SON DURUM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde de konu gündeme gelmiş, Biden’ın görüşmede, “Siz bunu (İsveç’in NATO’ya katılımı) Meclis’te çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre’den bunu (F-16) geçiririm” dediği bilgisi aktarılmıştı. Türkiye, ABD’den 40 adet yeni block 70 F-16 savaş uçağı ve mevcut uçaklar için 79 modernizasyon kiti talep etmişti.           

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!