Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüştü

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annanla görüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 19:15

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Doha'da bir araya geldi. Karikatür kriziyle ilgili toplantı öncesinde yarım saat görüşen Annan ve Gül'ün, Ortadoğu sorunu, Irak meselesi ve Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Annan-Gül görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin yararlı ve samimi geçtiğini söyledi. Görüşmede Gül, Ortadoğu barış süreci ile ilgili olarak, Türkiye'nin bakış açısını anlattı ve yapılan son girişimler hakkında Annan'a bilgi verdi.

Annan, Gül'den, Türkiye'nin bu girişimleri ve Hamas ziyareti hakkında bilgi aldıktan sonra, “Bütün bu süreçte sizin rolünüz bizim için çok önemli. Hamas konusundaki girişiminizden dolayı size müteşekkiriz. Bunun yararlı bir girişim olduğuna inanıyorum. Hamas'a gereken mesajların verilmesi konusunu Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir süre önce yaptığımız görüşmede ele almıştık. O zaman, Hamas'a doğru mesajlar verilmesi gerektiğine ben de dikkat çekmiştim” dedi.

Gül-Annan görüşmesinde Kıbrıs konusu da ele alındı. Gül, Türkiye'nin görüşlerini ve eylem planı çerçevesindeki son gelişmeleri anlatarak, KKTC'ye izolasyonun kaldırılması hakkında Annan'a ayrıntılı bilgi verdi. Gül ve Annan, Kıbrıs ile ilgili çözüm platformunun BM olduğunu bir kez daha vurguladılar.

Bakan Gül ve Annan, görüşmede ayrıca Irak konusunu ve son gelişmeleri ele aldılar. Gül, “Irak'ta savaş patlak vermeden önce, pandoranın kutusunun açıldığını bizzat ifade ettiğini” belirterek, krizin çok tehlikeli bir tırmanma içine girdiğini Annan'a anlattı.

Türkiye'nin bu son tırmanışı durdurmak amacıyla acil önlemler alınması ve işbirliği yapılması gerektiğine inandığını belirten Gül, bu çerçevede düzenlenen komşu ülkeler toplantılarının çok önemli bir platform olduğuna ve bir an önce yeniden toplanması gerektiğine Türkiye'nin inandığını belirtti. Gül, Irak'taki bu tırmanışın kontrol altına alınmaması halinde sorunun çok daha derinleşme istidadının bulunduğunu anlattı.

Annan da Gül'ün görüşlerine katıldığını ve komşu ülkeler platformunun sorunun çözümü için yararlı girişim olduğunu belirterek, toplantının önümüzdeki günlerde yeniden yapılmasının yararlı olacağını söyledi.
BM Genel Sekreteri Annan, ayrıca Gül'e komşu ülkeler ve Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin katılacağı yeni bir toplantı yapılması çağrısında bulunmayı öngördüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Solana ve Plassnik yok

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın daveti üzerine Katar'ın başkenti Doha'da bu akşam yapılacak 8'li zirveye, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, son anda katılmayacağını bildirdi.

Annan'ın, Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında Doha'da bir araya gelen çeşitli ülkelerin yetkilileriyle kendi davet ettiği bazı liderleri bir araya getirerek karikatür krizi sorunlarını aşma çabaları sıkıntıyla başladı.

BM Genel Sekreteri Annan'ın davetine ilk başta “evet” diyen Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik ile AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana son anda gelmekten vazgeçti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!