Diplomaside AB'siz dönem

Güncelleme Tarihi:

Diplomaside ABsiz dönem
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ile ilişkileri askıya alan Ankara dış politikada pusulasını farklı merkezlere çevirmeye hazırlanıyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bu yılki ziyaret programında Çin, Japonya, Arap ülkeleri, Türki cumhuriyetler ve Balkan ülkeleri yer alıyor. ABD ile ilişkilerin de canlı tutulması hedefleniyor.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile ‘siyasi ilişkileri askıya alma’ kararının etkileri, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in gezilerine de yansıdı.

Cem'in 1998 yılındaki ilk dış gezisi Almanya'ya olacak. Ancak Dışişleri Bakanı Almanya'da resmi temaslarda bulunmayacak, Türk temsilcileri ile görüşecek. Cem Almanya'da, Avrupa ülkelerinde görev yapan Türk başkonsolosları ile biraya gelecek.

Cem'in bir sonraki gezisi ise 1993'den beri Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret edilmeyen Çin'e olacak. Cem, 16-20 Şubat için planlanan Çin gezisinin ardından, ayarlanabilmesi halinde, doğrudan Japonya'ya geçecek ve Tokyo'da da resmi temaslarda bulunacak. Dışişleri Bakanı'nın bir hedefi de, İslam Konferansı'nda zor durumda kalan Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri canlandırmak. Cem'in bu çerçevede hedefi ilkbahar aylarında, başta Suudi Arabistan olmak üzere, Körfez'deki Arap ülkelerini ziyaret etmek. Dışişleri Bakanı ayrıca uzun zamandır ziyaret edilmeyen Fas'a da giderek, Türkiye'nin ılımlı Arap ülkeleri ile ilişkilerini yeniden oluşturmaya çalışacak. Yaz aylarının hedefi ise Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar olacak.

Bu arada, ABD ile ilişkiler de canlı tutulacak. İlk ziyaret bu hafta ABD Enerji Bakan Yardımcısı tarafından yapılacak. Teknik düzeyde görüşmelerin yapılacağı bu ziyareti, ABD Enerji Bakanı Federico Pena'nın ilkbaharda yapacağı ziyareti izleyecek. Önümüzdeki hafta ayrıca, Türkiye'nin sürekli şikayet ettiği tekstil kotalarını görüşmek üzere, ABD'nin ticaret konusundaki en önemli yetkililerinden biri olan Rita Hayes, bizzat Başkan Bill Clinton'un talimatıyla Ankara'ya gelecek. Ayrıca yine ticaret konusundaki yeni işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Ticaret Bakanı Daley de Ankara'ya gelerek, görüşmelerde bulunacak. İnsan hakları konusunu görüşmek üzere ABD'den Başbakan Mesut Yılmaz'ın davet ettiği Dışişleri Bakan Yardımcısı John Shattuck da Ankara'ya gelecek. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve Savunma Bakanı William Cohen de yaz aylarında Ankara'yı ziyaret edecekler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!