Dini hassasiyet tutuklaması

Güncelleme Tarihi:

Dini hassasiyet tutuklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

Yahudilerin hiçbir modern dünyevi faaliyette bulunmadığı Yom Kippur’da (Kefaret Günü) araç kullandığı için olayların çıkmasına neden olan İsrailli Arap tutuklandı. Tevfik Cemal, "Dini hassasiyetleri hiçe sayarak tehlike yaratmakla" suçlanıyor. Ancak bu tutuklama, "Ramazanda yemek yiyen Yahudiler tutuklanacak mı?" diye tepkiye yol açtı.

İSRAİL’de, dini bayram Yom Kippur’da Yahudi mahallesinde otomobil kullanarak halkı galeyana getiren ve fena halde dayak yiyen Tevfik Cemal adlı İsrail vatandaşı Arap tutuklandı. Cemal’in suçu, Yom Kippur bayramı sırasında 8 Ekim günü otomobil kullanmak, hız yapmak ve dini hassasiyetleri hiçe sayarak tehlike yaratmak. Yom Kippur sırasında Yahudiler çalışmıyor ve hiçbir iş yapmıyor, elektrik ve motorlu araç kullanmıyor.

Olay günü, Cemal’in linç edildiği söylentileri yayılınca, Yahudilerle Müslüman Arapların birlikte yaşadığı karma Acre kentinde 5 gün süren şiddet olayları meydana gelmiş ve Yahudi dükkanları talan edilmişti. Şiddet olaylarına neden olmakla suçlanan Cemal, "tek istediğim evime gitmekti. Yaptığım şey yanlıştı. Özür diliyorum" dediyse de tartışmalar henüz durulmadı.

İsrailli Arap milletvekili Ahmed Tipi, Cemal’in tutuklanmasını eleştirirken, "Dini hassasiyetler öne sürülerek ilk kez biri tutuklanıyor. İsrail hükümeti ileride, Ramazan’da herkesin gözü önünde yemek yeyip, sigara içen Yahudileri tutuklayacak mı doğrusu merak ediyorum. Polis, faşist kesimin baskılarına boyun eğerek tutuklamayı yaptı ve Yahudi, ırkçı ve aptal bir polis olduğunu kanıtladı" dedi. Tipi, Cemal’in bir an önce salıverilmesini istedi.

Kentte çıkan olaylar yüzünden, çoğu evin camı çerçevesi atılan taşlarla indi, araçlar hasar gördü. Dükkan sahipleri de, korktukları için iş yerlerini açamıyor. Görgü tanıkları, şunları anlattı:

"Hiç kimse, saldırılar sırasında, kendi yandaşlarını durdurmak için sokağa çıkmadı, çıkamadı. İnsanlar artık birbirine tereddütle yaklaşıyor. Bu gerginliğin burada kalacağına inanmıyorum, ama umarım öyle olmaz."

Çıkan olaylara karışanlardan bugüne kadar 27’si Yahudi, kalanı Arap olmak üzere 64 kişi gözaltına alındı. Özellikle küçük yaştakiler salıverilirken, halen 34 kişinin gözaltı hali sürüyor. Olaylarda en az beş kişi yaralandı.

Barış çadırı

Kentteki Haşomer Hatzair adlı gençlik örgütü, çıkan gerginliği bir nebze olsun gidermek amacıyla, kentin Rabin Meydanı’nda bir barış çadırı kurdu.

Yahudi ve Arap gençlerin ortaklaşa kurduğu çadırda birlikte çalışan Arap Fahri Kavs ve Yahudi Omer Uri, "Amacımız, burada barışı ve sevgiyi yeniden sürdürmek" dediler. Nefreti kentlerinden uzaklaştırmak istediklerini söyleyen Kavs ve Uri, "Biz bu kentte yaşıyoruz ve geleceğin de barış içinde olmasını istiyoruz" diye konuştular.

Müstakbel başbakan

Kadima Partisi lideri olarak koalisyon kurmaya çalışan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, olayların çıktığı Akra kentine gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!