Diktatörün boş sandık zaferi

Güncelleme Tarihi:

Diktatörün boş sandık zaferi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 01:05

Mısır’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beklendiği gibi darbeci General Abdülfettah El Sisi galip çıktı.

Haberin Devamı

Katılımın yüzde 46 olduğu seçimlerde El Sisi, yüzde 90’dan fazla destek aldı. İlk iki gün katılımın düşük olması nedeniyle seçim üçüncü güne uzatılmıştı.
3 Temmuz 2013 darbesiyle Müslüman Kardeşler’in desteklediği Muhammed Mursi’yi deviren darbe lideri General Abdülfettah El Sisi, beklendiği gibi Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerin ilk iki günü katılım az olduğundan, oy verme işlemi üçüncü güne uzatılmış, halka oy vermeleri için çağrı yapılmıştı.

Mursi’den fazla oy aldı

Mısır’ın Geçici Devlet Başkanı Adli Mansur’a göre katılım yüzde 46 oranında gerçekleşti ve halk geniş bir konsensusla Mursi’nin devrilmesinden sonra ordunun ortaya koyduğu yol haritasını onayladı. Seçim kuruluna yakın yetkililer ise Mursi’nin yüzde 93.3 oy aldığını bildirdi. Kesin resmi sonuçlar ise henüz açıklanmadı. General Abdülfettah El Sisi, seçim öncesinde 2012’de Mursi’nin seçildiği yüzde 52’lik bir katılımı kendine alt sınır olarak göstermiş ve 54 milyon seçmenin bulunduğu ülkede en az 40 milyon destek beklediğini söylemişti. Ancak aldığı oylar hedefinin altında kaldı. Eski Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Sisi’nin seçim kampanyası, cumhurbaşkanı adayının 23.38 milyon seçmenden oy aldığını duyurdu. Mursi 2012 seçimlerinde diğer rakipler karşısında toplam 13 milyon oy toplamıştı. El Sisi, bu aradaki oy farkını meşruiyetini savunmak için kullanabilir. Sisi’nin seçimlerdeki tek rakibi solcu politikacı Hamdin Sabahi ise 736 bin oy topladı. 1.03 milyon oyun ise geçersiz sayıldığı bildirildi.

Yeni Mübarek mi olacak

Haberin Devamı

El Sisi’nin seçimlerdeki tek rakibi Hamdin Sabahi’nin ekibinden bir yetkili, El Arabiya Haber Sitesi’ne yaptığı açıklamada “Mısır halkının cumhurbaşkanı seçme idaresine saygı gösteriyoruz” dedi. Ancak Sabahi’nin ekibinden liberal aktivist Halid Davud, cumhurbaşkanlığı seçiminin eşitlikçi bir ortamda geçmediğini öne sürerek “El Sisi, Mısır’ı Mübarek günlerine geri götürmekle tehdit ediyor” dedi. Mısır’da şimdi merak edilen El Sisi’nin yeni bir Mübarek mi olacağı, yoksa daha uzlaşmacı bir politika mı izleyeceği. Mısır’da yüzlerce Müslüman Kardeşler yandaşı şiddet eylemlerine katıldığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!