Deyrizor’da neler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Deyrizor’da neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 07:00

Suriye’nin Irak’a komşu petrol zengini Deyrizor bölgesinde Arap aşiretleri ve terör örgütü YPK/PKK’nın ana unsur olduğu SDG arasında 27 Ağustos’ta patlak veren çatışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

- NASIL BAŞLADI: Çatışmalar SDG’nin Deyrizor Askeri Konseyi’nin Arap kökenli lideri Ahmed El Habil’i tutuklamasıyla başlasa da bunun SDG’den rahatsız olan Arap aşiretlerinin tepkisini yalnızca tetiklediği belirtiliyor.

- ARAPLAR NE DİYOR: Middle East Eye’a (MEE) konuşan uzmanlar Deyrizor’daki Arap nüfusun yaşadığı ekonomik zorlukların koalisyon tarafından görmezden gelinmesinin olayların asıl sebebi olduğunu kaydetti. SDG ile çatışan Baggara aşiretinden Şeyh Emir El Beşir “Deyrizor’daki en büyük problem PKK’nın askeri ve sivil kurumların tamamını domine etmesi. Ekonomik kaynaklar PKK’yı fonlamak için kullanılıyor” dedi.

- AŞİRETLER NE İSTİYOR: MEE’ye açıklamada bulunan Baggara ve El Hifl aşiretlerinin ileri gelenleri, isyanın ABD askeri varlığına yönelik olmadığının altını çizerek bölgeyi yerel Araplardan oluşan ve ABD ile koordine olacak bağımsız bir askeri konseyin yönetmesini talep ettiklerini söyledi. SDG ise olayların Şam ve İran tarafından kışkırtıldığını iddia ediyor. Bölgede yaklaşık 900 ABD askeri olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

- SON DURUM NE: En az 9’u sivil 90 kişinin ölümüne sebep olan çatışmalar, Menbiç’e de sıçramış durumda. Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamada bulunan SDG, çatışmaların merkezi olan Diban bölgesinin “silahlı unsurlardan arındırıldığı” ve operasyonun sonlandırıldığını iddia etti. Arap aşiretleri ise Suriye’nin diğer bölgelerindeki Araplara SDG’ye karşı mücadeleye katılma çağrısında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!