Deyrizor’da çatışmalar büyüdü... ABD devreye girdi

Güncelleme Tarihi:

Deyrizor’da çatışmalar büyüdü... ABD devreye girdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 07:00

Terör örgütü YPG/PKK’nın ana unsur olduğu SDG’nin kontrol ettiği Suriye’nin doğusundaki Deyrizor bölgesinde Arap aşiretleriyle çıkan çatışmalar üzerine ABD arabuluculuk için devreye girdi.

Haberin Devamı

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Deyrizor kentinde ana unsurlarını terör örgütü YPG/PKK’nın oluşturduğu SDG ve Arap aşiretleri arasında bir haftadır devam eden çatışmalar farklı bölgelerden aşiretlerin de katılımıyla genişledi. Arap aşiretlerin düzenlediği saldırılar neticesinde Deyrizor, Rakka ve Haseke illeri ile Halep’in Menbiç ilçesi kırsallarında 27 Ağustos’tan bu yana toplam 33 köy YPG/PKK işgalinden kurtarıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, birçok bölgede aralarında çocukların da bulunduğu en az 150 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmaların büyümesinin ardından, bölgede DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonlar kapsamında SDG’yi destekleyen ABD devreye girdi.

TARAFLARLA GÖRÜŞTÜLER

ABD’nin 2012’de faaliyetlerini askıya aldığı Suriye’deki Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ABD Yakın Doğu İşleri Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich ve DEAŞ’a karşı Uluslararası Koalisyon Komutanı General Joel B. Vowell’in çatışan taraflarla bir araya geldiği bildirildi. Açıklamaya göre, Deyrizor sakinlerinin şikâyetleri, sivil kayıpların önlenmesi ve dış güçlerin Deyrizor’a müdahalesinin değerlendirildiği toplantıda taraflar şiddetin mümkün olan en kısa sürede azaltılmasının önemi konusunda mutabık kaldı. ABD’nin bölgede yaklaşık 900 askerinin bulunduğu öngörülüyor.

Haberin Devamı

PETROL ZENGİNİ BÖLGE

Arap aşiretlerin SDG’ye karşı ayaklanmasını, Deyrizor Askeri Konseyi’nin Arap komutanı Ahmed Habil’i gözaltına alınarak azledilmesi olayı tetiklemiş olsa da, Arap aşiretlerin SDG’nin baskısı altında birçok sorun yaşadığı belirtiliyor. SDG’nin ABD ordusunun desteğiyle “DEAŞ’la mücadele” adı altında işgal ettiği Deyrizor’daki halkın tamamı Araplardan oluşurken, aşiretler örgütün bölgedeki petrol kuyularına el koyarak Arapları petrol gelirlerinden mahrum bırakmakla suçluyor. Terör örgütü ise İran ve Rusya destekli milislerin, etki alanlarını genişletmek için bölgedeki iç anlaşmazlıkları kışkırttığını savunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!