Devlere özel davet

Güncelleme Tarihi:

Devlere özel davet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2007 00:00

Rumların, Akdeniz’in doğusunda petrol çıkarmak için BP, Total, ExxonMobil, Shell ve Petrobrass ile gizlice temas kurduğu ortaya çıktı. Rumlar, 25 Ocak’ta yabancı ülke büyükelçilerine pazarlama sunumu yaparak şirketlere, "çok kár payı" vaat eden bir teklifte bulundu.

Haberin Devamı

Teminat mektubu

Rum Sanayi ve Ticaret Bakanı Mihailides, büyükelçilere verdiği petrol brifinginde, Mısır ile anlaşmanın tamamlandığını, Lübnan ile imza aşamasına gelindiğini, İsrail ve Suriye ile anlaşma yapmak için görüşmelerin yürütüldüğünü imzalı özel bir mektupla bildirdi.

TÜRKİYE’nin tepkisine rağmen doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz ihalesi açan Rum lider Tasos Papadopulos’un, 2500 metre derinlikten petrol çıkarma teknolojisine sahip, BP, Total, ExxonMobil, Shell ve Petrobrass ile kapalı kapılar ardında temas kurduğu ortaya çıktı. Rum yönetiminin 25 Ocak’ta yabancı ülke büyükelçilerine yönelik hazırladığı pazarlama sunumunda, şirketlere dünya standartlarına göre en az yükümlülük ancak en fazla kar payı teklif ediliyor.

Türkiye ve KKTC’nin sert tepkisinin ardında petrol anlaşmaları konusunda gizlilik kararı alan Papadopulos, geçen ay Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Antonis Mihailides’e faaliyetlerini hızlandırma talimatı verdi. Rum Bakan Mihailides, Enerji Dairesi Genel Müdürü Solon Kassinis’le birlikte 25 Ocak’ta Hilton Otel’de adadaki yabancı ülke büyükelçilerine petrol konusunda özel sunumla brifing verdi. Rum Bakan Lübnan ve Mısır’ın yanısıra, İsrail ve Suriye ile anlaşma yapmak için görüşmelerin yürütüldüğünü imzalı özel bir mektupla büyükelçilere sundu.

BÜYÜK ŞİRKETLER İLGİLENİYOR

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs adasının Mısır ve Lübnan arasındaki Akdeniz bölgesinde deniz derinliğinin 2 bin 500 metreyi bulduğuna dikkat çekti ve Papadopulos hükümetinin bu nedenle derin sularda arama ve çıkarma yapabilme teknolojisine sahip şirketlere öncelik tanıyarak büyük şirketlere özel sunumla birlikte davet gönderdiğini de belirtti.

Rumların büyükelçilere yaptığı sunuma katılan diplomatlar, "Bu bölgede petrol aramak ve çıkarmak çok zor. Rumlar, BP, ExxonMobil, Total, Shell ve Brezilyanın derin denizlerde uzman Petrobrass şirketlerinin kapılarını çaldı. Bu şirketlerden bir çoğu da ihaleyle ilgileniyor" dediler. Rumların ihale sürecine BP ve Shell’in özel ilgi gösterdiği de belirtiliyor. BP ve Shell, Mısır’ın Kıbrıs açıklarına kadar olan münhasır ekonomik bölgesinde petrol sahalarının çoğunluğunu ellerinde tutuyor.

Elçilere petrol brifingi

RUM Yönetimi’nin 25 Ocak’ta, Lefkoşa’nın güney kesimindeki Hilton Oteli’nde sadece büyükelçiler ve şirketlere yönelik yaptığı sunumun dosyasını Hürriyet ele geçirdi:

Norveç araştırma şirketi Petroleum Geo-Services (PGS) 2 yıllık bir sismik araştırma sonucunda 6770 km’lik alanda 2 boyutlu sismik veri hazırladı. 3 boyutlu veriler ise 2007 sonunda hazır olacak. Bölgede büyük oranda doğalgaz ve petrol verileri tespit edildi. Norveç şirketinin tüm verilerini almak isteyenler kilometre başına 230 dolar ödeyecek. Toplam araştırma raporunun bedeli 1.557.100 dolar.

Mısır ve Lübnan ile ekonomik münhasır alan bölgeleri belirlendi. Mısır anlaşmayı imzaladı. Lübnan imza aşamasında. İsrail ve Suriye ile de benzer görüşmeler sürüyor. Mısır ile münhasır ekonomik alan 13 parsele ayrıldı. Petrol sahalarının pazarlama işlemlerini Fransız Beicip-Franlab danışmanlık şirketi yapıyor.

Sözleşme ve lisans verme aşamasına geldiğinde şirketlerden minimum yükümlülük istenecek. Çıkarma maliyeti maksimum yüzdelerle belirlenecek. Böylece şirketlere maliyet yükü en aza indirilecek. Şirketlere 25 yıla kadar işletme ve çıkarma hakkı verilebilecek.

1- Sunum kapağı. 2- Deniz dibindeki petrolün sismik haritası. 3- Rumların petrol ürünleri kullanım pastası.

4- Adanın dünya haritasındaki yeri. 5- Mısır ile belirlenen 13 parsel. 6- Vasilikos gaz terminali.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!