Depremden sonra nükleer korku

Güncelleme Tarihi:

Depremden sonra nükleer korku
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 11:21

Japonya'daki 6,8'lik depremde ölü sayısı 9'a çıktı, yaralı sayısı ise 1000'i buldu. Nükleer santraldeki radyoaktif madde içeren bin 200 litre su sızdı. Düşük düzeyli nükleer atık varilleri devrildi, bazı variilerin kapaklarının açık olduğu bildirildi. Uzmanlar yeni bir sızıntı olup olmadığını araştırıyor.

Haberin Devamı

Depremde yollar çöktü, evler yıkıldı/Foto-galeri

Polis yetkilileri depremde 6'sı kadın 9 kişinin hayatını kaybettiğini ve  ölenlerin tümünün 70-80 yaşlarında olduğunu söylediler.

Depremin ardından hala bir kişinin kayıp olduğunu belirleyen yetkililer,  bu kişinin bulunması için arama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

Depremde 979 kişinin yaralandığını belirleyen yetkililer, yaralıların  Niigata ve Nagano bölgelerindeki hastanelere kaldırıldığını söylediler.

Son yıllarda ülkede meydana gelen en şiddetli yer sarsıntılarından olan  son depremde, Niigata ve Nagano'da duvarları ahşap olan çok sayıda evin  çöktüğü, 340 evin tamamen yıkıldığı, 500 evin de hasar gördüğü  belirtildi.

Yetkililere göre, 10 bine yakın kişi, geceyi devlete ait binalarda  geçirdi.

Haberin Devamı

Depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı  açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğu bildirilmişti.

ÇERNOBİL KORKUSU

Japonya'da dünyanın en büyük nükleer  santralında deprem sonrası çıkan yangın ve nükleer atıklı su  sızıntısının yarattığı endişe, santrallarda güvenlik standartlarının  yeniden değerlendirmesini gündeme getirdi. Elektrik üretim kapasitesi bakamından dünyanın en büyük nükleer santralı  olan Kashiwazaki Kariwa santralının yetkilileri, santralda meydana gelen  kazaların çevreye yönelik hiçbir tehdit oluşturmadığını ilan etseler de,  yangın ve sızıntı Japonya'nın nükleer santrallarındaki zayıf noktaları  ortaya koydu.

Kariwa santralında sızıntı olduğunun dün geç saatlerde açıklanmasından  birkaç saat sonra Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akira Amari,  santralın güvenlik önlemleri tam olarak gözden geçirilmeden yeniden  çalıştırılmamasını emretti ve diğer santrallarda da benzer güvenlik  denetimleri yapılmasını istedi.

NÜKLEER ATIK VARİLLERİ DEVRİLDİ KAPAKLARI AÇILDI

Kashiwazaki Kariwa'daki bir depoda  bulunan nükleer atık içeren varillerin devrildiği, bazı varillerin  kapaklarının açıldığı bildirildi. Niigata ili yetkililerinden Masahide Ichikawa, depremden bir gün sonra  bugün yüz kadar varilin devrildiğinin belirlendiğini, bazı varillerin  kapaklarının açılmış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ichikawa, dünyanın en büyük nükleer santralı Kashiwazaki Kariwa'yı  işleten Japonya Elektrik Enerjisi şirketinin bir açıklamasına dayanarak,  şirketin varillerden zararlı madde sızıp sızmadığını belirlemeye  çalıştığını bildirdi.

Kariwa nükleer santralı sözcülerinden Kensuke Takeuchi, düşük düzeyli  nükleer atık içeren varillerin devrildiğini doğruladı, ancak başka  ayrıntı veremeyeceğini söyledi. Başka bir sözcü Manabu Takeyama ise "Şu aşamada çevre ve insan  sağlığının ağır şekilde etkilenmesi tehlikesi yok" dedi.

SIZINTI GEÇ HABER VERİLDİ
       Â
Deprem,  santralın kapanma sisteminin otomatik olarak devreye girmesine yol açtı,  ancak reaktörlerden birindeki elektrik transformatöründe küçük bir  yangın çıktı. Yangın, bir iki saat içinde söndürülürken, şirket yangının reaktöre  zarar vermediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Depremden 12 saat sonraysa şirket, radyoaktif madde içeren 1,200 litre  suyun bir reaktör binasından sızdığını ve denize karıştığını ilan etti.  Şirket yetkilileri sızan sudaki radyoaktivitenin Japon güvenlik  standartlarının çok altında olduğunu ve çevreye zarar vermeyeceğini de  açıkladı.

Ancak sızıntı ve şirketin sızıntıyı açıklamak için beklediği süre, alarm  zillerinin çalmasına neden oldu.
Sızıntı dün öğlen saatlerinde belirlendi, ancak şirketin sızıntının  radyoaktivite içerdiğini kesinleştirmesi akşam 18.20'yi buldu. Şirket,  sızıntıyı hükümete 19:10'da haber verdi, kamuoyuna açıklamaysa 21.45'te  yapıldı.  Bilim ve Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı Sanae Takaichi şirket için  "çok geç bilgi verdiler ve yangını söndürmekte de geç kaldılar" dedi.
       Â
GÜVENLİK STANDARTLARI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
       Â
Japon hükümetinin depremden önce, ülkedeki 55 nükleer santralda depreme  dayanaklılık standartlarını yükseltmek için bir çalışma başlatmış olduğu  da belirtildi.

Haberin Devamı

Japonya'da şu andaki yasalara göre nükleer santralların 6,5 şiddetinde  bir depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerekiyor.

Hükümetin geçen Eylül ayında bu eşiğin 6,9'a çıkarılması amacıyla bir  değerlendirme başlattığını belirten Tokyo'daki Waseda Üniversitesinden  Masanori Hamada, son depremde yaşananlar ışığında hükümetin eşiği daha  da yükseltmesi gerektiğini söyledi. Hamada, ülkenin en büyük  santralındaki yangın ve sızıntının "gevşek yönetim" sonucu olduğunu  belirtti.

2010'da enerji ihtiyacının yüzde 40'ını nükeler santrallardan  karşılamayı amaçlayan Japonya'da nükleer santrallarda meydana gelen  kazalar ve kazaların gizlenmeye çalışılmasının yarattığı skandallar,  kamuoyunda nükleer enerjiye yönelik güveni azaltıyor.

Haberin Devamı

Mihama Nükleer Santralında ağustos 2004'de meydana gelen kazada, çürümüş  bir borunun patlaması sonucu kaynar su ve buhar altında kalan işçilerden  5'i ölmüş, 6'sı yaralanmıştı.

1999'daysa Tokyo'nun kuzeyindeki bir nükleer yeniden işleme tesisinde  meydana gelen kazada 2 işçi ölmüŞ, yüzlerce işçi radyasyona maruz  kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!