Denktaş akşama Klerides'te

Güncelleme Tarihi:

Denktaş akşama Klerideste
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 01:56

Denktaş, 26 yıl aradan sonra bu akşam ilk kez Güney Kıbrıs'a geçerek 5 Aralık'ta konutuna gelen Klerides'e iade-i ziyarette bulunacak. Ada'da havayı yumuşatmayı amaçlayan yemeğe Rum fanatiklerin eylem hazırlığı gölge düşürdü.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 1975 yılından bu yana ilk kez Güney Kıbrıs'a geçecek. Rum lideri Glafkos Klerides, Denktaş'a evinde yemek verecek. Yemekte iki liderin dışında sadece BM'nin Kıbrıs'taki Daimi Temsilcisi Zbigniev Wlosevicz hazır bulunacak. Denktaş, Klerides'ten yemeğe yıllar önce birlikte görev yaptıkları emekli savcı Andreas Loizu'yu da getirmesini istemişti. Ancak Loizu'nun bir süre önce öldüğü anlaşıldı.

Klerides'in Kuzey Kıbrıs'a geçmesine ve KKTC bayraklarının dalgalandığı cumhurbaşkanlığı konutunda yemek yemesine karşı çıkan fanatik Rum gruplar, Denktaş'ın Güney'e gelmesine de karşı çıkıyor. Bazı örgütler, dün Türk tarafından hiçbir uzlaşma işareti gelmemesine rağmen Denktaş'ın gereksiz yere cesaretlendirildiğini öne sürerek yemeği kınayan bildiriler yayımladılar.

Klerides, Kuzey Kıbrıs'a geçerken, Kıbrıslı Türk kadınlar Klerides'i barış için beyaz güvercinleriyle karşılaşmışlardı. Denktaş ise Güney Kıbrıs'ta Rum kadınlar tarafından protesto gösterileriyle karşılanacak.

PKK'YA ÖNLEM

Denktaş'a Rum kesimine ayak basar basmaz, Klerides'in özel muhafızları eşlik edecek. Denktaş'ın geçişi nedeniyle Rum polisinin tüm birimleri alarma geçirildi. Denktaş'ın korunmasında anti-terör timleri, çevik kuvvet birlikleri, sivil polisler ve Rum İstihbarat Servisi görev alacak. Güney Kıbrıs'ta yaşayan PKK militanlarına karşı da özel önlemler uygulanacak.

Klerides'in evinin bulunduğu ve babasının adını taşıyan cadde yemek öncesinde kordon altına alınacak. Çevredeki apartmanlarında oturanlar evlerine kimlik kartlarını göstererek girebilecek.

Mönüde balık var

Rauf Denktaş 5 Aralık'ta başkanlık konutunda ağırladığı Glafkos Klerides'e imambayıldı, balık ve ekmek kadayıfı ikram etmişti. Klerides de Denktaş'ın isteği üzerine Denktaş'a balık çorbası, balık ızgara ve tatlı sunacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!