Demokratlar’da iç savaş

Güncelleme Tarihi:

Demokratlar’da iç savaş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 00:00

ABD başkanlık seçimine iki yıl kadar bir süre varken, Demokrat Parti içindeki adaylık mücadelesinde şimdiden kan gövdeyi götürmeye başladı. Hollywood’un ağır toplarının Hillary’nin rakibi Obama için 1,3 milyon $ bağış toplaması ve zamanında Bill Clinton’ın arkasında olan yapımcı David Geffen’in de Clinton çiftini ’yalancılıkla’ suçlaması üzerine kıran kırana bir iç savaş başladı.

ABD’nin ilk siyahi devlet başkanı olmaya aday olan Barack Obama’ya bağış toplamak üzere Hollywood’da özel bir gece düzenlendi. Davetin biletleri 2.300 dolardan satıldı. Altın Küre ödüllerinin dağıtıldığı Beverly Hilton Oteli’nde düzenlenen geceye Jennifer Aniston, Eddie Murphy, Morgan Freeman, Taye Diggs, Christine Lahti ve Zach Braff gibi ünlüler katıldı. Bush karşıtı Dixie Chicks grubundan Natalie Maines de katılımcılar arasındaydı. Tom Hanks ve Denzel Washington gibi isimler ise bilet aldıkları halde geceye katılamadılar. Obama ve eşi Michelle ile tanışma imkanı yakalayan ünlüler daha sonra başkan aday adayının konuşmasını dinleme fırsatı da buldu. Gecede hem bilet satışları ve bağışlardan Obama’nın seçim kampanyası için yaklaşık 1.3 milyon dolar para toplanması ve bir zamanlar Bill Clinton’ı destekleyen ünlülerin Barack Obama’nın saflarında yer alması Hillary’nin kampında telaş yarattı.

Gecede yüklü bir bağışın toplanmış olması yetmiyormuş gibi, davete ev sahipliği yapanlardan David Geffen’in New York Times gazetesinden Maureen Dowd’a verdiği röportajda Clintonları yerden yere vurması iç savaşta ilk kurşunun atılması olarak algılandı.

CLINTONLAR YALANCI

DreamWorks Stüdyosu’nun kurucusu ve eski Başkan Bill Clinton’ın çok sağlam destekçisi olan David Geffen, "Obama esin kaynağı gibi. O, ne Bush Kraliyet Ailesi’nden ne de Clinton Kraliyet Ailesi’nden. Siyasette herkes yalan söylüyor. Ama, Clintonlar bunu o kadar güzel yapıyorlar ki, çok rahatsız ediyor" diye konuştu. Geffen, Bill Clinton’ı da ’pervasız’ olarak tanımladı.

Hillary Clinton’ın kampanya yetkilileri, Geffen’in sözleri için Senatör Barack Obama’nın özür dilemesi gerektiğini savundular. Obama buna "doğrudan" cevap vererek, "Başka birinin söyledikleri için neden özür dileyeceğim" dedi. Senatör Clinton, söz düellosuna doğrudan girmemeyi ve kampanya çalışanlarını konuşturmayı tercih etti. Hillary Clinton, "Kampanyama odaklı kalacağım ve ülke meseleleri konusunda pozitif olacağım" dedi.

Ancak, Hillary Clinton’ın çok yakın destekçisi olan Güney Carolina Eyalet Senatörü Robert Ford, Barack Obama’nın "başkan adayı" olması halinde, siyah olduğu için "tüm partinin kaybedeceğini" söyledi. Ford, daha sonra özür dilemek zorunda kaldı.

Geffen, Lincoln’ün yatağında uyumuştu

CLINTONLARA savaş açan David Geffen, Steven Spielberg ve Jeffrey Katzenberg ile DreamWorks yapım şirketinin ortaklarından. Vakti zamanında Bill Clinton’a seçim kampanyası için 20 milyon dolar para toplayan Geffen, bu desteğinden ötürü Beyaz Saray’ın Lincoln Yatak Odası’nda ağırlanarak ödüllendirilmişti.

Çeşitli gözlemciler, Hollywood gibi hep Clinton ismine destek vermiş ve çalışmış çok sağlam bir bağış kaynağının "elden çıktığına" dikkat çektiler.

Cumhuriyetçi Parti çevreleri Hillary’nin aday olması halinde seçimi kazanacaklarını iddia ediyorlar. Seçim sürecinde, Bill Clinton’ın eski seks skandallarının yeniden gündeme geleceğine ve Cumhuriyetçiler’in bundan prim yapmaya çalışacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!