Demirel'in gezisine silah gölgesi

Güncelleme Tarihi:

Demirelin gezisine silah gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İspanya ziyareti, El Pais Gazetesi'nin patlattığı 2 milyar dolarlık silah alımı haberiyle başladı. İspanya'nın tarihindeki en büyük silah ihracatını Ankara'ya gerçekleştirmek üzere olduğunu yazan El Pais'in bu haberi büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin AB üyeliğine destek aramak ve ikili ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak amacıyla dün üç günlük resmi ziyaret için İspanya'ya gitti. Demirel dün Madrid'e ayak basarken, Türkiye'nin İspanya'dan 2 milyar dolarlık silah alacağını yazan El Pais bu haberiyle büyük yankı uyandırdı.

İspanya'nın tarihindeki en büyük silah ihracatını gerçekleştirmek üzere Türk yetkililerle temas halinde olduğunu kaydeden El Pais, Türkiye'ye 4 adet F-100 fırkateyni, bir düzine CN-235 tipi nakliye uçağı ve çeşitli savunma gereçleri satışının planlandığını bildirdi.

Haberde, bu satışın, gerçekleşmesi halinde, İspanya savunma sanayiinin yapacağı ‘‘rekor satış’’ olacağı belirtildi. Gazeteye göre, pazarlığı yapılan satış sözleşmesinde, fırkateyn ve uçakların yanı sıra 155 mm'lik top mermileri ve elektronik silah sistemleri de bulunuyor. Haberde, silah ve donanım satışının, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'in, geçtiğimiz ocak ayında Madrid'e yaptığı ziyarette gündeme geldiği belirtildi.

Demirel'in ziyareti sırasında silah satışının konuşulmayacağını kaydeden El Pais, fırkateynlerde Lockheed-Martin'in Aegis silah sistemlerinin kullanılması nedeniyle, fırkateyn satışının Washington'ın onayından geçmesi gerektiğini bildirdi.

UMUT VERMEDİLER

Öte yandan Ankara'nın AB için destek beklentilerine karşın, İspanya Dışişleri Bakanı Abel Matutes, Demirel'in ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, pek umut verici konuşmadı. İspanya Televizyonu'na demeç veren Matutes, ‘‘Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen olumlu gelişmelere karşın Türkiye, AB üyeliği için gerekli kriterleri henüz yerine getiremedi. Bu nedenle beklemesi gerekiyor’’ dedi.

Dün Madrid'in Barajas Havaalanı'nda Abel Matutes tarafından karşılanan Demirel ise 400 yıllık geçmişi bulunan Türk-İspanyol ilişkilerinin Avrupa-Akdeniz ekseninde çok parlak bir gelecek vaadettiğini belirterek, ‘‘Ziyaretimin bu geleceğe katkıda bulunacağına inanıyorum’’ dedi. Matutes ise Türk-İspanyol ilişkilerinin ‘‘harika’’ düzeyde olduğunu kaydetti ve ‘‘Şundan hiç kuşkunuz olmasın ki, Türkiye günün birinde AB'ye üye olacaktır’’ dedi.

Havaalanındaki karşılamadan sonra, ikametine ayrılan Pardo Sarayı'na geçen Demirel'e antika bir Rolls-Royce marka makam otosu tahsis edildi. Demirel ve eşi Nazmiye Demirel, Pardo Sarayı'nda Kral Juan Carlos ve eşi Kraliçe Sofia tarafından askeri törenle karşılandılar.

Kral Carlos'la özel bir öğle yemeği de yiyen Demirel, Başbakan Jose Maria Aznar ve Sosyalist Parti Genel Başkanı Felipe Gonzalez, BASK Milliyetçi Parti Başkanı Javier Arzallus, Kanarya Koalisyon Partisi Sözcüsü Juan Carlos Maurricio'u kabul ederek görüştü. Demirel akşam da Carlos'un onuruna verdiği yemeğe katıldı. Cumhurbaşkanı Demirel'e bu seyahati sırasında Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Bakanı Işın Çelebi, Turizm Bakanı İbrahim Gürdal da eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Demirel ziyaretinin ekonomik ayağında İspanya İşverenler Sendikası'nın Başkanı Jose Maria Cuevas ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya gelecek. Demirel yarın Katalonya bölgesine geçerek Barcelona'da Belediye Başkanı Katalan bölgesel partisinin lideri Jordi Pujol ile görüşecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!