Demirel, Cezayir'den laiklik uyarısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Demirel, Cezayirden laiklik uyarısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Cezayir'de, hem Türkiye'ye, hem de Cezayir'e önemli mesajlar verdi. Demirel'in Cezayir Devlet Başkanı Liamin Zerval'e, ülkesinin içinde bulunduğu güç durumdan kurtulması için şu konularda tavsiyelerde bulunduğu:

Laik cumhuriyet yolunda yürümeye devam edin.

Terörün her türlüsüne, özellikle dinci teröre asla taviz vermeyin.

Dünyanın gözü üzerinizde. Bu sınavı başarıyla verebilmeniz için demokrasinin ve bu tecübeyi geçirmiş olan uygar ülkelerin yolundan yürüyün.

Siyasetle İslamı birbirine karıştırıp, halkın temiz duygularını sömüren kişileri ayıklamayı bilin.

Zerval'in da Demirel'e, İslam ülkeleri arasında laik, demokratik yönetimiyle bir örnek oluşturan Türkiye'nin, kendileri için bu hassas dönemde rehber olacağını söylediği öğrenildi. Demirel'in ayrıca meslektaşına, Türkiye'nin Arap dünyasıyla son zamanlarda yaşadığı sorunlu dönemde yapıcı rol oynamasından dolayı teşekkür ettiği bildirildi. Bu arada Demirel, Türk delegasyonundan bir grupla sohbeti esnasında da önemli mesajlar verdi. Cezayir'deki duruma atıfta bulunan Demirel, Atatürk ve devrimlerinden örnekler verdi. Demirel ‘Her şey zamanında olur. İşte Atatürk’ün şapka devrimi. Halka şapkayı göstererek bunu halka anlatması bir örnektir. Atatürk bunu zamanında yapmış. Önemli olan adımları zamanında atmaktır' dedi. Cumhurbaşkanı, demokrasi ve laikliğin en büyük güvencesinin ‘kadın hakları’ olduğunu vurguladı. Demirel, Türkiye'nin en önemli devrimlerinden birinin de Medeni Kanun ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi olduğunu belirtti. Demirel ayrıca, ‘Bir ülkede demokrasinin kuralları çerçevesinde işlemesinin, askerlerle siviller arasındaki uyum ve dengeye bağlı olduğuna’ dikkat çekti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!